Mii de profesori afectați de reducerea numărului de ore
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) susţine că reducerea numărului de ore din planurile cadrul pentru învăţământul preuniversitar va afecta aproximativ 25.000 de cadre didactice, dar şi pe elevi. Sindincaliştii spun că această măsură poate fi utilă sistemului de învăţămât numai dacă va fi însoţită de alte măsuri absolut obligatorii, precum modificarea programei şcolare, reducerea numărului de elevi la clasă şi introducerea programului gratuit "O masă caldă". FSLI spune că aplicarea legii trebuie prorogată până când se vor putea lua aceste măsuri, iar, în caz contrar, există riscul major de declaşare a unui conflict de amploare în învăţământul preuniversitar.
Potrivit FSLI, modificarea de către Senat a art. 66 din Legea Educaţiei Naţionale, în sensul reducerii numărului de ore din planurile cadru pentru învăţământul preuniveritar este o măsură care, aparent, va aduce beneficii elevilor, cu preţul concedierii a aproximativ 25.000 de cadre didactice.
Această măsură poate fi utilă sistemului de învăţămât numai dacă va fi însoţită de alte măsuri absolut obligatorii, susţin sindicaliştii.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ consideră că, după promulgarea acestei legi de către preşedinte, trebuie emisă o Ordonanţă de Urgenţă prin care să fie prorogat termenul de aplicare al acestei legi până când vor putea fi luate acele măsuri suplimentare obligatorii. FSLI spune că, în caz contrar, există riscul major de declaşare a unui conflict de amploare în învăţământul preuniversitar.
"Deşi scăderea numărului de ore din planurile cadru a fost prezentată ca o măsură benefică, pentru că elevii vor sta mai puţin la şcoală, în realitate ei vor fi afectaţi de acest lucru, la fel cum vor fi afectate multe cadre didactice. Mai mulţi specialişti din zona de educaţie consideră că este în avantajul elevilor să stea cât mai mult la şcoală, dar lucrurile trebuie astfel gândite, încât această perioadă petrecută în spaţiul şcolar să nu fie o corvoadă pentru elevi, ci sa fie utilă şi nestresantă", arată FSLI.
Potrivit sursei citate, măsurile suplimentare care trebuie luate pentru ca reducerea numărului de ore din planurile cadru să nu aibă efecte negative asupra elevilor şi cadrelor didactice sunt:
"- modificarea programele şcolare; altfel vom asista la un proces de epuizare a elevilor, prin comprimarea actualei materii şcolare şi aşa sufocantă, într-un număr mai mic de ore la clasă;
- reducerea numărului de elevi la clasă, pentru îmbunătăţirea calităţii actului educaţional, precum şi implementarea programului “Şcoală după şcoală” de care să beneficieze toţi elevii, pentru a fi sprijiniţi la realizarea temelor şi, totodată, supravegheaţi, în condiţiile în care cunoaştem faptul că tot mai multe familii nu mai au timpul necesar pentru aceste activităţi oferite copiilor. Acest program trebuie să aibă menirea de a pune în centrul atenţiei nevoile reale ale elevilor. Aceste măsuri sunt absolut necesare şi pentru a putea asigura posturi pentru cele aproximativ 25.000 de cadre didactice afectate de această reducere a numărului de ore;
-introducerea programului gratuit “O masa caldă” care va asigura elevilor confortul de care au nevoie pentru a face faţă provocărilor din timpul zilei".
Conform FSLI, implementarea acestor măsuri înseamnă creşterea calităţii actului educational, dar şi o politică socială responsabilă.
"Să dai afară 25.000 de oameni înseamnă nu doar o lovitură pentru sistemul de învăţământ, dar şi pentru bugetul asigurărilor de şomaj, cât şi pentru ceea ce înseamnă nivelul de productivitate sănătos într-o ţară care nu are nevoie să bată pasul pe loc", arată sindicaliştii.
Ei susţin că ipoteza că această măsură a reducerii numărului de ore din planurile cadru va duce şi la dispariţia celor 3.800 de necalificaţi din sistem nu se va pune în practică, având în vedere că aceşte cadre didactice necalificate se regăsesc, în general, în unităţi de învăţământ din zone izolate, decât dacă se vor acorda facilităţi pentru a atrage cadre didactice calificate.
"Punerea în practică a acestei legi, fără să se ia măsurile propuse, va fi evenimentul cu cel mai mare impact social negativ din istoria post-decembristă a României. Noi susţinem că aceste posturi didactice nu se vor pierde dacă vom avea mai multe clase, cu mai puţini elevi şi un program “Şcoală după şcoală” implementat la nivel naţional", arată FSLI.
Ei spun că transpunerea în practică a acestei legi va însemna o diminuare a cheltuielilor de personal la nivelul Ministerului Educaţiei Naţionale cu aproximativ 10% şi că refuză să creadă că şi acest argument a stat la baza apariţiei acestei legi.
"Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ este pregătită să lucreze, prin intermediul specialiştilor pe care îi are, alături de responsabili din Ministerul Educaţiei Naţionale la o reformă reală a sistemului de învăţământ, prin care să fie puse în aplicare toate măsurile prin care să creştem calitatea educaţiei şi să păstrăm cadrele didactice care îşi fac meseria în sistem. Această lege prin care se vrea reducerea numărului de ore din planurile cadru, fără a se lua măsurile suplimentare propuse, va fi o mai mare lovitură dată învăţământului preuniversitar. De aceea este absolut necesar să fie prorogat termenul de aplicare a legii, până când se vor pune în practică şi aceste măsuri suplimentare, pentru că este imposibil ca acestea să fie implementate până la 1 septembrie 2020, data la care ar trebui să intre în vigoare această lege. Altfel, există riscul major să fie declanşat un conflict de amploare în învăţământul preuniversitar", a declarat Simion Hancescu, preşedinte FSLI.