Mii de pelerini la mănăstirea Tismana
A fost o zi aglomerată ieri în zona Tismana, unde sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a strâns mii de oameni din toate zonele țării veniți să participe la slujba oficiată la mănăstirea de aici, dar și la bâlciul organizat în pădurea Șarșori.
Mănăstirea are hramul sărbătorii de ieri și în fiecare an e ziua de 15 august este extrem de importantă. În curtea lăcașului de cult a fost amenajat un cort uriaș, pentru ca toți cei care au asistat la slujba de câteva ore să poată fi protejați de soarele dogoritor al unei zile de vară. Slujba a durat câteva ore, fiind oficiată de un sobor de preoți, în frunte cu Prea Sfințitul Părinte Nicodim, episcop al Severinului și Strehaiei, sosit la Tismana încă de duminică seara.„Venim aici ori de câte ori avem ocazia, mai ales acum că e o sărbătoare atât de importantă. Am venit să îi mulțumim lui Dumnezeu că ne scoate din toate relele. Fata noastră a făcut un accident de mașină și ea a scăpat teafără, doar mașina a fost avariată. De asta am venit, să îi mulțumim lui Dumnezeu și să ne ocrotească”, a explicat una dintre femeile prezente în curtea mănăstirii. Aici au fost scoase și câteva butoaie cu apă sfințită, oamenii stând la coadă pentru a-și umple sticlele la fel ca într-o zi de Bobotează. „Este apă sfințită. E ca la Bobotează. Mai ales că e de la mănăstire, nu de la biserică, vă dați seama că are o putere mai mare. Am luat mai multe sticle pentru că avem familia mai mare și trebuie să împărțim pe la toți, să se ajungă la fiecare”, a spus un domn aflat la rând.
Coadă la muzeu
Coadă s-a format în anumite momente și la intrarea în Muzeul Tezaurului, unde mii de oameni au venit să vadă de vineri încoace povestea incredibilă a celor peste 200 de tone de aur ascunse aici în timpul celui de-al doilea război mondial. Oamenii și-au făcut poze cu comoara pe care Banca Națională a României a amenajat-o aici foarte frumos, unii plecând chiar din timpul slujbei pentru a profita de faptul că era mai puțină lume în muzeu. „A fost foarte, foarte frumos. Atâtea lăzi cu aur acolo nu vezi prea des. Rămăsei impresionat de ce e acolo. Poate muream și nu ajungeam să văd așa ceva. Am plecat din timpul slujbei, că mulți au rămas în curtea mănăstirii. E o splendoare să vezi ce e acolo. Și explicațiile care ți se oferă sunt interesante. Erau niște doamne de la BNR au spus și spuneau cum a fost atunci în timpul războiului. Merită văzută, clar”, a spus un vizitator, încântat de cele întâlnite în peștera în care a fost adăpostit tezaurul României. Peștera urma să fie distrusă complet dacă armatele de ocupație, germane sau ruse, ajungeau aici, ceea ce ar fi presupus inclusiv distrugerea mănăstirii ctitorite cu secole în urmă de călugărul Nicodim.