Mieii de Paște, arvuniți din ianuarie
Ciobanii din Gorj fac deja planurile pentru Paște. Oile au fătat primii miei, dar mulți vor lua calea exportului. Arabii sunt cei mai fideli clienți și la ei vor ajunge mulți miei crescuți în zona noastră. Ce mai rămâne va fi vândut pe piața de la noi.
Familia Băbu e în transhumanță în Melinești, în Dolj. În fiecare iarnă, acolo sunt mutate oile. De la 1 ianuarie, au început să vină pe lume primii miei. Mai devreme ca în alți ani. Au fost ajutați de vremea caldă.
Acum, nopțile geroase au ținut ciobanii în alertă. “Trebuie să fim mai atenți. Au fătat zi şi noapte, şi 20-30. Mai am 45 de oi şi se termină cu fătatul”, a spus Gheorghe Băbu, pentru Antena 1.
Deja, clienții au început să sune și să arvunească mieii de Paște. Prețurile încă nu au fost stabilite, dar e clar că vor fi ceva mai mari decât anul trecut. „În ciuda faptului că mai e până la Paşti, deja foştii clienţi ne sună şi ne întreabă dacă au fătat oile, dacă mieii vor fi la Paşti de vânzare. Iarna e grea. Porumbul, lucerna, sunt cheltuieli chiar foarte mari şi la producători, dar ne adaptăm şi după oameni. Atât cât e posibil, lăsăm din preţ ca să cumpere fiecare”, a spus Mărioara Babu.
În jur de 40-45 de lei va costa kilogramul de carne de miel de Paște, estimează fermierii.
Rămâne de văzut câți miei vor mai rămâne pe piața internă ținând cont că Paștele va fi pe 5 mai în acest an. Până atunci, mieii ar putea fi prea mari. Și mulți fermieri își pun speranțele, în fiecare an, în piața arabă. Acolo ajung mulți miei din România. Arabii plătesc bine și sunt clienți fideli. De la jumătatea lunii martie va începe exportul de miei către arabi.