Sfaturi pentru a proteja instalaţia de apă împotriva temperaturilor scăzute
Ca urmarea a temperaturilor scăzute anunţate în perioada următoare, operatorul ApaRegio Gorj a încomit o serie de măsuri pentru a evita problemele legate de riscul de îngheţ şi cheltuielile cu reparaţiile sau înlocuirea apometrelor.
"- Vă recomandăm verificarea periodică a stării căminului de contor şi a contorului pentru a preîntâmpina eventuale pagube materiale. Dacă apometrul este montat într-un cămin, asiguraţi-vă că acesta este închis etanş cu un capac.
-Vă recomandăm să nu utilizaţi pentru izolare materiale care absorb umezeala (paie, textile, hârtie, etc) şi să vă asiguraţi că rama şi capacul de protecţie sunt bine fixate, iar capacul este închis. De asemenea, verificaţi robineţii din căminele de apometru care închid traseul spre reţeaua interioară, pentru a se observa dacă pot fi manevraţi cu uşurinţă.
-Pentru apometrele amplasate în subsoluri, recomandăm reducerea suprafeţelor gurilor de ventilaţie pentru a menţine temperatura peste limita de îngheţ a contoarelor. Îngheţarea contorului determină blocarea şi deteriorarea sa, iar acest lucru poate duce la inundarea căminului sau lipsa apei" transmite ApaRegio.
Ce puteţi face pentru a evita îngheţarea contorului şi a conductelor interioare: nu închideţi complet căldura atunci când este frig; protejaţi atât contorul cât şi conductele de expunerea la curenţi de aer reci.
In cazul în care contorul a îngheţat, dezgheţarea acestuia se face prin încălzirea treptată a spaţiului în care este montat.
Nu folosiţi flacără deschisă şi nu turnaţi apă fierbinte pe contor. Oricare din aceste acţiuni pot deteriora contorul şi instalaţia sau pot declanşa o avarie.