Micii producători dau la o parte bişniţarii din pieţe
În judeţul Gorj sunt tot mai mulţi producători agricoli. Cel puţin asta spune conducerea administrativă a Pieţei Centrale din Municipiul Târgu Jiu, care anunţă că numărul agricultorilor din pieţe a ajuns să fie egal cu cel al intermediarilor. Mai mult decât atât, marea majoritate a celor care au ales să lucreze pământul şi să scoată şi bani de pe urma acestei activităţi sunt tinerii.
În această perioadă circa 200 de pieţari îşi vând legumele şi fructele în Piaţa Centrală din Municipiul Târgu Jiu, din care circa jumătate sunt şi cei care produc marfa cu care se prezintă la piaţă. Printre aceştia se numără şi Felicia Catrina, în vârstă de 40 de ani, din satul Ceauru, comuna Băleşti. Femeia a lucrat în trecut la Fabrica de Ţigarete din Târgu Jiu. După ce unitatea s-a închis, Felicia s-a axat pe agricultură, pentru că nu a putut să-şi găsească un loc de muncă. De atunci, aceasta este activitatea sa de bază, din care îşi câştigă pâinea de zi cu zi. Zilele acestea a închiriat o tarabă pentru a-şi vinde răsadurile pe care le-a plantat în grădina sa, de roşii, varză, vinete, ardei. În următoarele luni va veni la piaţă şi cu legume şi verdeţuri. „Produc răsaduri, legume. Din 2002 mă ocup de agricultură, de când am rămas fără serviciu. Am lucrat la Fabrica de Ţigarete 12 ani şi a trebuit să mă reprofilez pentru că nu am avut unde să mă angajez şi trebuia să-mi întreţin familia cumva. Se merită deocamdată. La mine în sat, peste 100 de familii s-au axat pe agricultură”, a spus Felicia Catrina.
Tot mai mulţi producători îşi vând marfa în pieţe, luând faţa bişniţarilor, spune administratorul Pieţei Centrale din Târgu Jiu, Ion Năsărâmbă. „Raportul comercianţi-producători este aproximativ egal. În anul 2010, raportul era de 65 la 35%. Îmbucurător este faptul că foarte mulţi tineri au început să producă legume. Tot mai mulţi tineri vin cu produsele lor, ceea ce e un lucru foarte bun. Vin de la Băleşti, de la Tămăşeşti, avem chiar de la Sâmbotin, deşi este o zonă mai către munte”, a spus Năsărâmbă.
Producătorii, privilegiaţi la taxă
În Piaţa Centrală sunt disponibile circa 260 de mese. Sumele percepute de administraţia pieţei pentru chiria tarabelor din piaţă sunt mai mici pentru producători. Închirierea unei mese de 2mp costă 14,2 lei/zi pentru comercianţi şi 11,2 lei/zi pentru producători. În piaţa volantă, se percepe o taxă de 5,6 lei/mp/zi. Taxele nu au mai fost majorate din anul 2003, spune conducerea pieţei.