Elevii care au susţinut evaluarea s-au crezut contemporani cu Eminescu
Notele la Evaluarea Naţională nu vor fi pe măsura aşteptărilor. Aspiranţii la liceu au avut ieri examen la Limba română şi au trebuit să îşi imagineze o întâlnire cu un scriitor contemporan. Pentru că nu au cunoscut scriitorii din zilele noastre, elevii şi-au imaginat întâlniri cu Creangă sau Eminescu.
La primul subiect, elevii au avut un text dintr-o poezie a lui Ion Minulescu, „Rânduri pentru anul nou”, cu cinci cerinţe din text, iar la subiectul 1b au avut de realizat o compunere în care să-şi prezinte opinia în legătură cu semnificaţia mesajului poeziei de la primul subiect.
La al doilea subiect, plecând de la un text non-literar, elevii trebuiau să scrie despre empatia dobândită prin lectură. Şi la acest subiect au avut de rezolvat cinci cerinţe, cu referire la un text de ficţiune. La subiectul 2b au avut de rezolvat o compunere, în care să prezinte impresiile pe care le-au avut în urma unei întâlniri în şcoală, unde au participat şi unde a venit un scriitor contemporan. Acest subiect i-a băgat în ceaţă pe foarte mulţi elevi care nici măcar nu şi-au dat seama unde au greşit. „Sunt foarte fericită! Am făcut tot, sigur voi lua notă mare. La subiectul 2, mi-am imaginat o întâlnire cu Ion Creangă, ştiam foarte multe lucruri despre opera sa, iar asta m-a ajutat. Colega mea l-a ales pe Minulescu întrucât aveam poezia scrisă de el şi i-a venit uşor”, a declarat o fetiţă.
Subiect inedit pentru clasa a VIII-a
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean spun că subiectul care a creat probleme elevilor este inedit. „Subiectele au fost accesibile, s-a respectat structura subiectelor aşa cum se precizează în programă. Unul dintre subiecte a fost însă inedit. Elevii trebuiau să se raporteze la scriitorii timpului nostru. Sperăm să nu avem surprize la corectură”, a declarat Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj. Subiectul cu pricina are 12 puncte, iar părinţii dau vina pe profesori pentru neştiinţa copiilor. „Ce să facă elevii, dacă în manualele de limba română nu apar scriitori contemporani? Toate operele studiate sunt scrise de Caragiale, Creangă şi Eminescu. De unde să ştie ei despre scriitorii din zilele noastre dacă operele lor nu apar nicăieri? De ce nu s-au ocupat profesorii să le prezinte la clasă şi scriitori actuali?”, s-a revoltat un părinte.
PREZENŢĂ
La prima probă a examenului de Evaluare Naţională au absentat aproximativ 40 de elevi. Potrivit reprezentanţilor ISJ Gorj, la nivelul judeţului, nu au existat cazuri în care elevii să fi fost prinşi copiind. „Pentru examenul de Evaluare Naţională s-au înscris 3560 de elevi, din care au absentat 38. Nu a fost nici un elev eliminat din sală”, a declarat Georgeta Popescu.
SPECIAL
La nivelul judeţului Gorj, au existat şase situaţii în care absolvenţi clasei a VIII-a au susţinut examenul în condiţii speciale. „Un singur elev a susţinut examenul la domiciliu. De asemenea, au existat cinci situaţii în care părinţii candidaţilor au solicitat comisiei judeţene să asigure egalitate de şanse din cauza stării de sănătate. Astfel, s-au asigurat condiţii speciale pentru aceşti elevi”, a declarat Georgeta Popescu.