„Meteoritul” observat duminică noaptea era un satelit Starlink!
Cerul României a fost traversat duminică noaptea de un obiect misterios! De la nord-vest spre sud-est s-a putut vedea o „minge de foc”, cum au descris-o cei care au observat apariția, explicată de specialiști prin căderea în atmosferă a unui satelit Starlink nefuncțional.
Cerul României a fost luminat duminică seara iar „Mingea de foc” care a străbătut cerul de la nord-vest spre sud-est a putut fi văzută din orașe, precum Timișoara, Bumbești-Jiu, Târgu Jiu, Craiova sau Brașov. Potrivit informațiilor furnizate de fizicieni, obiectul este un satelit Starlink nefuncțional, care a intrat necontrolat în atmosferă.
Primul care a reacționat a fost fizicianul Claudiu Tănăselia. Printr-o postare pe pagina personală de Facebook, specialistul în domeniul fizicii a remarcat că, potrivit datelor furnizate de Space Track, „mingea de foc” văzută pe cerul României a fost, de fapt, un deșeu orbital provenit de la un satelit Starlink.
Mai multe imagini cu respectivul deșeu orbital au început să circule pe rețelele de socializare. Satelitul Starlink nefuncțional a putut fi observat în Timișoara în jurul orei locale 21:16. Totodată, deșeul orbital s-a văzut în alte state, precum Bulgaria, Serbia sau Kosovo.
Potrivit specialiștilor de la Space.com, citați de Digi 24, în iulie 2024 pe orbita terestră se aflau peste 6.281 de sateliți Starlink, dintre care 6.206 erau funcționali. Proiectul Starlink reprezintă o problemă din ce în ce mai mare pentru astronomi, din cauza poluării luminoase.
Starlink reprezintă o constelație de sateliți clădită de SpaceX, compania lui Elon Musk. Principalul obiectiv al proiectului este de a oferi acces la internet prin intermediul sateliților. Mii de sateliți de mici dimensiuni plasați pe orbita joasă a Pământului se află în legătură cu stațiile de emisie-recepție terestre.
Deșeul orbital văzut duminică seara pe cerul României a fost înconjurat de o lumină portocalie. Apariția spectaculoasă le-a ridicat semne de întrebare persoanelor care au văzut obiectul care ulterior s-a dezintegrat.
Aceștia au crezut că este vorba fie despre un meteorit, fie despre o cometă, un avion sau o rachetă. Deșeul orbital a mai putut fi văzut în Slatina, Pitești, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Deva sau Alba Iulia.