Cum a văzut Ștefan Mandachi protestul de la Târgu Jiu!

La protestul împotriva  uciderii câinilor din padocul public de la Târgu Jiu au luat parte iubitori de animale și reprezentanți ai unor asociații de profil din țară. Printre ei și binecunoscutul om de afaceri Ștefan Mandachi, venit tocmai din Moldova pentru a protesta alături de târgujieni.

Implicat în numeroase cauze sociale și în lupta pentru drepturile animalelor, Ștefan Mandachi a prezentat, după protestul la care a aluat parte la Târgu Jiu un punct de vedere interesant. Dacă autorităților locale li s-a părut un număr infim de participanți la protest, undeva la vreo 500 de persoane, Mandachi a apreciat că s-au aflat în Piața Prefecturii aproximativ 400 de persoane și că numărul a fost mare pentru acest gen de proteste, el luând parte la multe astfel de maifestații. 

„Nu mi-am imaginat niciodată că ar putea fi așa multă lume.

Știu, 400 de oameni nu e un număr mare (15-20 de clase de liceu). Dar pentru cei care se zbat pentru animale de ani de zile, 400 e un număr uriaș. Eu mai mult de 20 de oameni la un manifest pentru câini nu am văzut cu ochii mei de când mama m-a făcut. Pentru iubitorii de animale, să vezi (în România) 400 de indivizi reuniți pentru maidanezi e ca și cum ai vedea stadionul Maracana plin până la refuz. (În paranteză fie spus, rămâne între noi, 400 reprezintă 0,13% din populația județului Gorj și 0,0021% din 19.000.000, populația României).

Poate cu statistica aceasta în subconștient, atunci când un domn de la o televiziune a proptit o cameră asupra mea, îi răspund că piața ar fi trebuit să fie și mai plină. Atât mi-a venit în cap să-i zic, deși eram extrem de mândru de toți cei prezenți, veniți din toate colțurile țării și prăjiți de soarele de ora 13.00”, a constatat Ștefan Mandachi, impresionat de oamenii care luptau pentru cauza animalelor: „Ceea ce văd în fața ochilor pare o fantezie absurdă în România: oameni care luptă pentru o cauză. Oameni care riscă pentru o convingere. Oameni încăpățânați să nu fie călcați în picioare de un sistem sau o lege cretină. Cetățeni care nu funcționează după deviza ”lasă că merge ș-așa”. La ”tribuna” improvizată de pe scări, o recunosc pe Ioana Cosma, prezentatoarea cunoscută de la Protv. E foarte implicată, devotată, sufletistă. Ea împarte microfonul și filtrează vorbitorii. Se pare că mi-a sosit rândul să spun câteva vorbe. Nu mai știu ce-am zis. De fapt, nu m-am gândit nicio clipă că trebuie să țin un discurs, dar cei prezenți în piață au avut o forță fenomenală asupra mea, așa că, grație lor, inspirația mea a încolțit la buton: ”Câinii n-au voce, TU ai voce. Vorbește pentru ei. Indiferența este mai criminală decât eutanasia. Nepăsarea noastră a tuturor este condamnarea la moarte a câinilor. Primul pas spre crimă este indiferența. Privești nepăsător? Ei suferă și mor. Tu întorci privirea, ei pierd o viață.”

Din păcate, reprezentanții protestatarilor nu au avut cu cine discuta la Primăria Târgu Jiu unde s-a transmis că primarul e în concediu și că viceprimarul nu îi primește.

Galerie foto




Vizualizări: 1,364

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: