Mastodontul din Stoina face senzaţie la Craiova
Puţini sunt cei care ştiu că în urmă cu aproape un secol, la Stoina a fost descoperită o fosilă de mastodont. Nici măcar autorităţile publice locale din acea zonă nu au habar de această mare descoperire. Mastodontul reprezintă piesa principală a Muzeului Olteniei din Craiova.
Scheletul mastodontului, aproape integral, a fost descoperit în anul 1928, pe raza comunei Stoina, de către un copil care păştea oile. Cum în acea vreme comuna Stoina era arondată judeţului Dolj, fosila a fost reconstruită şi expusă la Muzeul Olteniei din Craiova. Reprezentanţii Muzeului Judeţean Gorj spun că este imposibil în acest moment ca scheletul mastodontului descoperit la Stoina să fie adus în Gorj. „Dacă este în inventarul Muzeului din Craiova nu mai avem ce să facem. Ar fi corect să fie adus aici, dar dacă ei sunt cei care l-au descoperit... Nu există nicio reglementare în acest sens. Ca atare, dacă se găseşte în patrimoniul muzeului respectiv, acolo rămâne. Noi ne-am dori să îl avem aici, pe lângă alte obiecte importante din Gorj pe care le deţin acolo”, a declarat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj.
Deşi scheletul de mastodont a fost descoperit pe raza comunei Stoina, autorităţile locale actuale nu au habar despre această mare descoperire pentru paleontologia românească. „Nu am cunoştinţe despre aşa ceva. Nu am auzit niciodată despre faptul că s-ar fi găsit un mamut la noi în zonă”, a spus Ioana Buşe, primar al comunei Stoina.
Mastodontul face parte din familia mamutului, este rudă îndepărtată a elefantului şi a trăit pe mai toate continentele până acum 10.000 de ani. „Emblematice pentru muzeu sunt reconstituirile scheletului de mastodont (Anancus arvernensis) descoperit în anul 1928 la Stoina, jud. Gorj, a scheletului de urs de peşteră (Ursus spelaeus) de la Peştera Muierilor (1929), a mandibulei de mastodont (Mammuth borsoni) de la Veleni, jud. Dolj”, scrie pe site-ul Muzeului Olteniei din Craiova.