Ce să faceți dacă răsadurile plantate în grădină s-au îngălbenit!

Vremea imprevizibilă din primăvară a dat peste cap planurile multor gospodari în ceea ce privește cultura de legume. Temperaturile foarte scăzute din timpul nopții au dus la amânarea plantării de răsaduri în aer liber iar cei care au riscat totuși plantarea s-au trezit că răsadurile lor sunt puțin palide și decolorate.

Vremea s-a încălzit peste așteptări la început de primăvară după care, ulterior, un val de aer rece a adus temperaturi de 3-5 grade dimineața, mai multe zile la rând și a creat probleme celor ce deja plantaseră răsadurile în spații neprotejate.

Îngălbenirea răsadurilor după câteva nopți friguroase este adesea cauzată de stresul termic pentru că plantele tinere sunt deosebit de sensibile la temperaturi scăzute.

Ardeii în special, dar și tomatele sau castraveții au de suferit în urma nopților reci și mulți gospodari s-au plâns că au îngălbenit și nu știu ce să facă.

Decizia de a înlocui răsadurile sau de a aștepta să-și revină depinde de starea actuală a plantelor și de semnele de recuperare.

Dacă e vorba doar de o îngălbenire ușoară și doar câteva frunze sunt îngălbenite, dar restul plantei arată sănătoasă, există șanse bune ca răsadurile să-și revină. Dacă frunzele sunt maronii, ofilite sau moarte, aceasta poate indica o problemă mai gravă. Cel mai sigur e să verificați rădăcinile plantei iar dacă acestea sunt maronii, negre sau moi sunt probleme ce nu pot fi rezolvate decât prin înlocuirea plantelor.

Dă-le răsadurilor câteva zile până la o săptămână, pentru a vedea dacă arată semne de recuperare, cum ar fi apariția de frunze noi și sănătoase și asigură-te că sunt protejate de temperaturi scăzute și alte condiții stresante în acest timp.

Aplică un fertilizant ușor pentru a le stimula creșterea și asigură-te că solul este bine drenat și răsadurile primesc apă suficientă.

Dacă după o săptămână nu se observă semne de recuperare și plantele continuă să se degradeze, au frunze maronii, tulpini moi și rădăcini putrezite atunci înlocuiește-le dacă ai timp și resurse să replantezi noi răsaduri și sezonul de creștere permite acest lucru.

Vizualizări: 19,539

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: