Cum scăpați de cârtițele care vă sapă gazonul și grădina!

Cârtițele sunt insectivore care se ascund în tunelurile pe care le sapă prin pământ. Au aproximativ 15-20 cm lungime, blană catifelată, cu o culoare de la gri până la negru, botul subțire, fără păr, iar ochii și urechile sunt mici. 

De fapt ochi e impropriu spus pentru că aceste animăluțe nu pot vedea. Membrele mari din față ale cârtițelor au gheare lungi cu ajutorul cărora pot săpa mult mai ușor. Cu excepția sezonului de reproducere a cârtițelor, care are loc la începutul primăverii, acestea tind să locuiască singure, deci chiar dacă există mai multe tuneluri în curtea/gazonul dvs. acestea cel mai probabil servesc drept casă unei singure cârtițe.

Contrar credinței destul de populare asupra faptului că aceste mamifere se hrănesc cu rădăcinile plantelor și a copacilor, pentru că sapă tunelurile în jurul copacilor și sub aceștia, în realitate cârtițele sunt insectivore și își sapă tunelurile pentru a localiza viermii și alte insecte care trăiesc în solul din jurul plantelor.

În timp ce unii oameni cred că arată drăguț, cârtițele pot provoca daune grave gazonului tău și amenajării peisagistice. Cârtițele construiesc rețele complexe de tuneluri și movile în pământ și ucid sau deteriorează rapid plantele, iarba și copacii din spațiul tău exterior. Dacă vrei să-ți recuperezi curtea, singura soluție este să înveți cum să scapi de cârtițe.

Există mai multe metode de a scăpa de cârtițe iar una dintre ele este să le eliminați sursa de hrană. Cârtițele iubesc larvele iar când veți elimina larvele și alte insecte din curtea dvs., cârtițele se vor muta în căutarea unor surse de hrană mai bune. Vă recomandăm să controlați populațiile de larve prin utilizarea nematodelor benefice sau a sporilor de lapte pentru a ucide larvele. Dezavantajul acestei metode este faptul că, cârtița poate să înceapă să se bazeze pe alte surse de hrană și pe alte specii de insecte.

Cârtițelor nu le plac plantele cu mirosuri puternice, cum ar fi narcisele sau gălbenelele. Plantați aceste specii în jurul marginilor grădinii dvs. pentru a forma o barieră naturală sau plantați legumele în straturi înălțate pentru a proteja sistemele radiculare. 

Cârtițele se simt cel mai în siguranță sub acoperire. Din acest motiv, eliminarea adăpostului lor este o modalitate excelentă de a le încuraja să plece în altă parte.  Păstrați iarba cosită și straturile din grădină îngrijite. Evitați utilizarea straturilor groase de mulci pentru a acoperi straturile și îndepărtați toate stivele de lemn sau grămezile de resturi organice. De asemenea, poate veți doriți să reduceți udarea, deoarece excesul de umiditate atrage insectele și creează un habitat ideal pentru cârtițe.

Vizualizări: 4,026

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: