Ploile distrug drumuri şi culturi în Gorj

Fiecare zi în care plouă duce la noi culturi calamitate, case inundate şi drumuri distruse. Dacă acum două zile a fost rupt un drum la Tismana, ieri s-a repetat situaţia la Turcineşti, unde alunecarea de teren are o adâncime de 30 de metri. Tot ieri au fost raportate terenuri inundate la Samarineşti, după ce râul Motru a ieşit din matcă. Situaţia rămâne îngrijorătoare şi astăzi, iar autorităţile sunt în alertă. În două zile a plouat cât pentru două săptămâni.

Drumul comunal 148 din Turcineşti, care făcea legătura între satele Cartiu şi Hurezu, a fost închis ieri, după ce o alunecare de teren l-a făcut impracticabil. Viceprimarul localității, Grigore Craioveanu, a declarat la Gorj TV că drumul este afectat pe o porțiune de 10 metri, iar adâncimea alunecării are 30 de metri. Acesta estimează că refacerea drumului va costa zeci de miliarde de lei vechi.

Râul Motru a ieşit din matcă

Zeci de hectare de teren au fost afectate de inundaţii după ce râul Motru a ieşit din matcă în zona localităţii Samarineşti, a informat ieri purtătorul de cuvânt al Inspectoratului judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Mihai Avramescu. Conform autorităţilor, au fost afectate 30 de hectare cultivate cu grâu, în total 50 de hectare de teren aflându-se sub apă. "Comisia mixtă, constituită din ordinul prefectului şi formată din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului Gorj, Consiliului Judeţean Gorj, Serviciului de Gospodărire a Apelor şi ai ISU Gorj, a constatat faptul că a fost inundată o suprafaţă de aproximativ 50 de hectare de teren agricol, dintre acestea 40 de hectare au fost inundate prin revărsarea râului Motru şi 10 hectare din băltiri. Din cele 50 de hectare, 30 sunt culturi de toamnă. În momentul în care comisia şi-a încetat activitatea la faţa locului, apa provenită din revărsarea râului Motru este în retragere, comisia lăsând ca sarcină comitetului local monitorizarea permanentă a situaţiei şi anunţarea de urgenţă în cazul reapariţiei problemelor", a declarat Mihai Avramescu.

Direcţia Agricolă: Cultura nu a fost compromisă

Cele mai afectate au fost terenurile din zonele Locea şi Valea Poienii. Potrivit conducerii Direcţiei Agricole Gorj, cultura de grâu nu a fost compromisă deoarece solul avea nevoie de apă, după seceta de anul trecut. „La Samarineşti, râul Motru a ieşit din albie şi a afectat 100-120 de hectare de teren arabil. Dintre acestea, 30 de hectare erau cultivate cu grâu. Cultura nu a fost compromisă întrucât deficitul de apă din sol nu s-a refăcut în totalitate după seceta de anul trecut. În plus solul are o textură nisipoasă, iar apele au început să se retragă la câteva ore după inundaţii. Probleme mai mari din cauza ploilor ar fi putut apărea în zonele unde terenul este argilos, însă nu am avut semnalate astfel de situaţii”, a declarat Dan Tănăsescu, directorul Direcţiei Agricole Gorj.

În perioada 1 ianuarie-27 februarie, la nivelul judeţului Gorj, au căzut precipitaţii de 185 litri/mp, numai în ultimele două zile cantităţile fiind de 45 litri/mp. „În zilele de 26-27 februarie, cantităţile de precipitaţii au fost de 45 litri/mp. Pentru agricultură, ploile au avut un caracter benefic pentru că temperaturile au fost superioare pentru această perioadă a anului. Grâul poate rezista până la -15 grade. De un mare ajutor ne-au fost şi ploile din lunile octombrie-noiembrie ale anului trecut care au favorizat dezvoltarea culturilor”, a menţionat Dan Tănăsescu.

DISTRUGERI

Ploile torenţiale au distrus zeci de kilometri de drumuri. Numai la Samarineşti se impun reparaţii capitale pe aproximativ 20 de kilometri de drumuri comunale şi săteşti. Edilul local se teme să nu aibă vreun eveniment nefericit pe raza comunei în această perioadă pentru că ambulanţele şi maşinile pompierilor n-ar putea ajunge în timp util. „Încercăm să cerem sprijinul Consiliului. Ne-ar trebui cam 2-3 miliarde de lei vechi pentru modernizarea lor”, spune primarul Ardeiu.

VERIFICĂRI

Reprezentanţii Direcţiei Agricole spun că, începând de mâine, vor merge în teritoriu pentru a vedea dacă mai există zone în care terenurile agricole au fost afectate de inundaţii.

Vizualizări: 203

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: