Mai multe paturi în secţiile aglomerate, reduceri în secţiile supra-dimensionate
Mai multe secţii ale Spitalului Judeţean din Târgu Jiu vor fi extinse, ca urmare a numărului mare de pacienţi. Este vorba de Neurologie, Oncologie medicală, Geriatrie și Gerontologie. În acelaşi timp, secţiile cu grad mic de ocupare anul trecut vor fi restrânse, cum este cazul la Neonatologie, sau comasate, cum se va întâmpla cu secţiile Obstetrică şi Ginecologie.
Optimizarea structurii spitalului va duce nu numai la o calitate mai bună a actului medical, dar şi la o folosire eficientă a fondurilor, după cum au explicat reprezentanţii firmei Tetraedru, care asigură managementul privat al spitalului din Târgu Jiu.
Aceştia au anunţat şi implementarea unui tip de asistență medicală nou pe raza județului Gorj și a județelor învecinate, prin înfiinţarea unui compartiment destinat îngrijirilor paliative.
Reprezentanţii firmei Tetraedru Medical Consulting SRL, care asigură managementul privat al spitalului judeţean, au susţinut vineri o conferinţă de presă, în care au prezentat un proiect menit să optimizeze serviciile medicale. La conferinţă a participat atât Nicoleta Manu, cea care a asigurat managementul în ultimele luni, cât şi Marius Sponoche, propus de Tetraedru pentru conducerea spitalului în viitor.
NOU: Compartiment destinat îngrijirilor paliative
Nicoleta Manu a anunţat că, începând din acest an, unele secţii vor avea mai multe paturi. „Se măresc secțiile a căror adresabilitate a fost foarte mare, depășind optimul indicelui de utilizare a patului, cum sunt: Neurologie cu 5 paturi, Oncologie Medicală cu 10 paturi, din care 5 vor fi destinate pentru înființarea unui compartiment nou în cadrul secției, compartiment destinat îngrijirilor paliative – tip de asistență medicală în totalitate nou pe raza județului Gorj și a județelor învecinate”, a declarat Manu. „Este un program deosebit destinat să aline durerea fizică, dar şi psihică a bolnavilor de cancer şi a familiilor acestora. Obiectivul acestui program este să nu privim neputincioşi la bolnavii de cancer ci să facem ceva să-i ajutăm. Sunt drame umane şi în familii care au nevoie de tot sprijinul nostru ca medici” a declarat Nicoleta Manu, fostul manager Tetraedru, medicul care a înființat programul.
Unde se fac reduceri de paturi
Potrivit proiectului, din 1.050 de paturi spitalizare continuă, aflate în structura aprobată a spitalului, va rămâne un total de 963 de paturi: 864 spitalizare continuă și 79 de paturi spitalizare de zi. Numărul de paturi contractate cu Casa Asigurărilor de Sănătate rămâne acelaşi, 864.
Vor fi comasate farmaciile
Nicoleta Manu a anunţat şi comasarea celor trei farmacii într-una singură, cu două puncte de lucru, dar gestiune comună. „S-a constatat că există 3 gestiuni cantitativ valorice, ceea ce a condus la o incapacitate de a avea o oglindă în timp real a nevoilor și consumurilor. Comasarea farmaciilor va permite o gestiune mai eficientă a stocurilor și consumurilor, precum și a achizițiilor medicamentelor și materialelor sanitare”, a spus Manu.
EFECT: management spitalicesc pentru gorjeni
Marius Sponoche: pentru mine, ca manager, esenţială este continuitatea programelor. Managamentul SJU este atent la gorjeni, nu la birocrație
Noul manager selecţionat de firma Tetraedru, care asigură managementul SJ, a declarat că prioritatea este continuitatea programelor şi asigurarea stabilităţii instituţionale: „Contrar a ceea ce se afirmă din greşeală sau cu rea voinţă, pentru noi ca manageri este esenţială stabilitatea instituţională, chiar dacă oamenii se schimbă. Este o gândire comună la nivel managerial fie că se numește Manu sau Sponoche managerul. Și eu și colega mea avem aceeași opinie: un manager bun face spitalul mai bun pentru oamenii din comunitate și în același timp face mai buni indicatorii financiari. Suntem atenți la oameni, nu doar la birocrație”, a declarat Marius Sponoche.