Săptămâna protestelor începe astăzi la Divizia Minieră
Protestele minerilor şi energeticienilor vor începe astăzi şi vor dura o săptămână. FNME a anunţat pichetări zilnice în Piaţa Prefecturii, la sediul Diviziei Miniere din cadrul CE Oltenia, pichetarea fiind organizată pentru 200 de persoane, însă organizatorii se aşteaptă la o prezenţă mult mai numeroasă. Principala nemulţumire a protestatarilor face referire la refuzul administraţiei complexului de a demara procedurile de negociere a actului adiţional la contractul colectiv de muncă (CCM) dar şi încălcarea prevederilor din contractul colectiv de muncă aflat în vigoare.
Protestul organizat de Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) va avea loc începând cu ora 16,30 şi se va întinde până la ora 18.00. Deşi autorităţile locale din Târgu Jiu au fost de acord cu o prezenţă de 200 de persoane la acest protest, organizatorii spun că numărul protestatarilor este posibil să fie mult mai mare. „Oamenii care vor protesta sunt din sindicatele componente din Federaţia Mine Energie, salariaţi care activează în cadrul Complexului Energetic Oltenia, nu de pe străzi cum zice domnul Ciurel. Părerea mea este că vor fi mai mulţi. 200 sunt organizaţi, de la Cariera Peşteana, de la Cariera Roşia, de la fosta EM Rovinari care a fost împărţită în patru ca să dea funcţii la băieţi din PSD, de la Termocentrala Rovinari, din Motru, din Berbeşti, probabil şi de la restul, dar ăştia sunt organizaţi”, a spus Dumitru Pârvulescu, vicepreşedinte FNME.
Care sunt doleanţele protestatarilor
Pichetările sunt adresate conducerii Complexului Energetic Oltenia în principal pentru nerespectarea a contractului colectiv de muncă şi lipsa totală a dialogului social. O altă nemulţumire face referire la neînceperea negocierilor pentru actul adiţional la CCM, administraţia declarând deja că aşteaptă constituirea din punct de vedere legal al noului sindicat condus de Ion Ruşeţ, Sindicatul Mine Energie Oltenia (SMEO), pentru a da startul negocierilor. Mai mult, administraţia CE Oltenia este acuzată că reorganizează activitatea fără consultarea sindicatelor.
Ce aşteptări au de la managerul CE Oltenia
Liderii FNME spun că prin aceste pichetări vor să atragă atenţia asupra problemelor cu care se confruntă angajaţii CE Oltenia. Mai mult, nu se aşteaptă ca managerul complexului să vină pentru a purta discuţii cu protestatarii. “Probabil că atunci când va rămâne un amărât de miner va ieşi şi domnul Ciurel să discute cu el. Credeţi că domnul Ciurel numără doar membrii de sindicat ai lui Ruşeţ? Ştie şi ce se întâmplă în unităţile miniere şi energetice din cadrul CEO, ştie starea de spirit care există şi cât de “mulţumită” este lumea. Noi avem datoria să scoatem în evidenţă ceea ce se întâmplă”, a mai spus Pârvulescu.