Lider: Se vor pomeni în stradă cu mâinile în buzunar

Un an, două luni și două săptămâni. Atât a mai rămas pentru Complexul Energetic Oltenia. Potrivit planului de restructurare, de la 1 ianuarie 2026, toate capacitățile de producere a energiei pe bază de cărbune vor fi închise, în conservare sau în rezervă tehnică. Deși știm cu toții asta de câțiva ani, abia acum se întețesc protestele.

Federația Națională Mine Energie și Federația Sindicală a Siderurgiștilor METAROM, afiliate la CNS Cartel Alfa, organizează un miting de protest în fața Guvernului României-alveola centrală, în data de 17 octombrie 2024.

Veșnic contestatarul Nicu Bunoaica, președintele Sindicatului Solidaritatea 2013, spune că e bine măcar pentru faptul că va fi solicitat un pachet social pentru cei care vor rămâne fără locuri de muncă. În salvarea companiei nu pare să mai creadă cineva.

“Ei, totuși, sperau la minciunile oamenilor politici pe care îi slugăreau ei că va exista Complexul Energetic nu știu cât timp, zeci de ani. Nu este adevărat. Se închide. Acum, și-au dat și ei seama că asta e direcția. Probabil, asta trebuie să ceară și oamenii”, a spus Bunoaica.

Acesta este de părere că liderii sindicali fac acum proteste mai mult de teama reacției salariaților, care se vor lămuri că au fost mințiți când li s-a spus că vom avea minerit și în 2032 și chiar mult după aceea. “Vor avea o mare problemă cu oamenii, cu angajații, dacă nu vor face ceva pentru ei în cazul în care vor fi dați afară. Credeți că nu-i vor trage la răspundere? Sunt liderii lor care le încasează cotizația. Se vor pomeni în stradă cu mâinile în buzunar. Credeți că unora dintre mineri și energeticieni le va conveni acest lucru? Eu nu cred”, a mai spus sindicalistul.

La protestul de la București sunt așteptate 1.000 de persoane. Intervalul de desfășurare este 11:00-13:00. În principal, protestul se referă la Legea pensiilor intrată în vigoare la 1 septembrie și care îi defavorizează pe cei care au avut grupe de muncă. Problemele de la CEO sunt în plan secundar.

Vizualizări: 1,491

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: