Liberalii contestă transformarea IDP în regie autonomă

Consilierii judeţeni au aprobat ieri transformarea Întreprinderii de Drumuri şi Poduri Gorj din societate comercială în regie autonomă. Miza, spun surse, este anularea licitaţiei de 35 de milioane de euro pentru întreţinerea drumurilor judeţene pe următorii patru ani, după ce preţul cel mai bun a fost oferit de un consorţiu de firme private, în dauna IDP Gorj. Ofertele de preţ pentru acest contract au fost deschide la jumătatea lunii iulie, iar comisia de licitaţie nu a desemnat câştigătorul nici după trei luni, deşi termenul uzual este de 25 de zile. Liberalii spun că vor contesta hotărârea, pe motiv că nu a avut votul a două-treimi din consilieri, dar sunt şi voci care propun privatizarea IDP, după modelul Tel Drum patentat de Liviu Dragnea.

Regia Autonomă Judeţeană de Administrare a Domeniului Public şi Privat Gorj R.A. – este noua denumire a Întreprinderii de Drumuri şi Poduri. Preşedintele CJ Gorj, Ion Călinoiu, spune că regia se va ocupa direct de drumurile şi clădirile aflate în patrimoniul judeţului şi că va elimina licitaţiile, pentru a nu mai pierde timp!!! „Vrem să eliminăm disfuncţionalităţile din procedura licitaţiei. Au fost cazuri când un operator a câştigat o anumită licitaţie, dar a abandonat nişte lucrări de strictă necesitate pentru noi”, a declarat Ion Călinoiu.

Iordache: Gândirea comunistă a întors lucrurile

Liberalii nu au votat pentru transformarea IDP în regie şi spun că vor contesta hotărârea, deoarece aceasta trebuia luată cu două treimi, fiind probleme de patrimoniu. Consilierul judeţean Dan Vîlceanu crede că transformarea are legătură cu faptul că IDP ar intra în faliment dacă ar pierde contractul pe următorii patru ani pentru întreţinerea drumurilor judeţene. Vîlceanu spune că în noul context licitaţia va fi anulată, deoarece tot patrimoniul judeţului, inclusiv drumurile, vor trece în administrarea noii regii. „Odată cu înfiinţarea acestei regii, procedura de licitaţie pentru acordul-cadru va fi anulată, iar IDP se va ocupa de întreţinerea drumurilor judeţene. IDP va primi în administrare patrimoniul judeţului Gorj, adică inclusiv drumurile. Practic, această procedură de achiziţie nu mai poate fi continuată de Consiliul Judeţean pentru că nu mai are de ce să o continue, nu mai are în administrare drumurile judeţene. Eventual, o altă procedură similară va fi făcută de această Regie, nu de către Consiliul Judeţean”, a explicat Vîlceanu.

Omul de afaceri Ion Iordache, reprezentantul consorţiului de firme private care a oferit cel mai bun preţ pentru contractul pe patru ani, cu două milioane de euro mai puţin decât IDP, refuză să creadă că s-ar putea ajunge la anularea licitaţiei. „Gândirea comunistă a întors lucrurile, adică nu mai trebuie să avem agenţi economici, nu mai trebuie să avem concurenţă, dăm lucrările când vrem, cui vrem? Se analizează de trei luni ofertele şi nu mi se pare normal. Dacă vor anula licitaţia vom vedea, la vremea respectivă, ce măsuri vom lua, vom apela la toate căile legale”, a declarat Iordache presei.

Călinoiu explică întârzierea

Ion Călinoiu susţine că nu urmăreşte anularea licitaţiei de 35 de milioane de euro prin transformarea IDP în regie, dar contractul nu a fost atribuit nici după trei luni de la deschiderea ofertelor deoarece sunt neînţelegeri între membrii comisiei de licitaţie şi este nevoie de angajarea unui expert tehnic independent. „Licitaţia nu va fi anulată, pentru că nu este nici un temei legal să o anulez. Nu am nici o putere să mă implic, cum mă implic, am denaturat această licitaţie şi încalc legea. Nu fac acest lucru. Toată lumea este cu ochii pe această comisie. Am înţeles că acum au solicitat un expert tehnic din afară, fiind probleme la calitatea tehnică a ofertelor. Trebuie să achiziţioneze un expert tehnic să-şi spună părerea. Membrii comisiei se contrazic în anumite aspecte şi cer expert neutru”, a precizat Ion Călinoiu.

Până la angajarea expertului tehnic, tot IDP are de câştigat. Asta pentru că deszăpezirea din iarna care vine va fi dată prin negociere fără anunţ de participare viitoarei regii, după cum explică Ion Călinoiu. „Ceea ce am făcut şi trebuia să fac era un contract pentru lucrările de deszăpezire. Nu puteam să stau după această licitaţie. Evident, lucrările vor fi făcute de IDP, este operatorul nostru tradiţional”, a spus Călinoiu.

CONCEDIERI

Consilierul liberal Victor Banţa s-a opus şi el măsurii de transformare a IDP în regie, fără a avea o organigramă care să garanteze păstrarea celor 300 de locuri de muncă. Banţa crede că o parte din angajaţi vor fi concediaţi, aspect negat de Ion Călinoiu.

PRIVATIZARE

Mai în glumă, mai în serios, liberalul Gheorghe Orzan a propus privatizarea IDP, după modelului celei de la Teleorman, efectuată de Liviu Dragnea. „Se doreşte anularea licitaţiei pentru atribuirea contractului către IDP, ca societatea respectivă să fie salvată de la faliment. Propunerea mea este să se privatizeze IDP, să se ia exemplu de la Teleorman, celebru Tel Drum, şi propun ca pentru Gorj să se numească Gorj Drum”, a declarat Orzan, care crede că Ion Călinoiu ar putea fi „consiliat” de Dragnea pentru o „privatizare de succes”, adică în folos propriu.

Vizualizări: 205

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: