La ce pericole te expui când tai legumele sau carnea pe tocător de plastic!

Este recomandat să eviți tocătoarele de plastic și să treci la cele de lemn. Deși nu sunt atât de ieftine, măcar știi că organismul tău este în siguranță în momentul în care prepari mâncărurile tale preferate.

Mai toate gospodinele au în bucătărie unul sau mai multe tocătoare. Unele sunt de lemn, în timp ce altele sunt de plastic. De altfel acestea sunt și cele mai ieftine și se găsesc în diferite mărimi. Pentru mulți, tocătoarele de plastic nu sunt doar o alegere convenabilă, ci și una igienică. E mult mai ușor să cureți un astfel de tocător, spre deosebire de cel de lemn. Adevărul este însă că alte riscuri trebuie luate în calcul.

Studiile au arătat faptul că tocătoarele de plastic pot cauza probleme de sănătate. Mai exact, un studiu publicat în Environmental Science & Technology a descoperit că tocătoarele fabricate din polietilenă și polipropilenă pot elibera microplastice atunci când sunt utilizate.

Menționăm faptul că microplasticele sunt particule mici, cu un diametru mai mic de 5 milimetri. Acestea nu se descompun atât de ușor și pot persista timp de secole în mediul înconjurător.

Ce se întâmplă însă când tăiem carne sau legume pe un astfel de tocător? Practic alimentele noastre ajung să fie contaminate cu microplastice. Un alt studiu a mai evidențiat și faptul că atât carnea de pește, pui și vită, atunci când este tăiată pe tocătoarele din plastic, preia microplastice.

Cercetătorii au aflat că microplasticele se pot acumula în țesuturile uman. Mai mult de atât, aceștia spun că ele pot contribui inclusiv la afecțiuni grave precum cancerul și bolile cardiovasculare.

În continuare se fac cercetări pentru a afla cât mai multe despre efectele expunerii la microplastice. Între timp însă, cercetătorii ne recomandă să evităm tocătoarele de plastic, pentru că nu sunt atât de inofensive precum par.

Vizualizări: 275

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: