Se mai face sau nu un spital nou la Târgu Jiu?

Fostul coordonator al Programului Național de Redresare și Reziliență, acum președintele Comisiei de Sănătate de la Camera Deputaților, a vorbit despre proiectul mult trâmbițat de unele voci politice de la Târgu Jiu: un spital nou în orașul lui Brâncuși.
Alexandru Rogobete, fost coordonator PNRR, i-a răspuns jurnalistei Carla Tănasie, de la Digi 24, că prin PNRR, nu este posibilă această investiție: “Nu avea cum să intre în PNRR, pentru că PNRR-ul a fost aprobat cu o listă preselectată de 49 de obiective. Spitalul din Târgu Jiu nu era pe această listă. Iar, chiar dacă ar fi fost, oricum nu aveam fonduri suficiente pentru toate cele 49. PNRR-ul are un buget limitat. A trebuit să selectăm doar acele proiecte care erau cele mai mature la acel moment și care se încadrau în bugetul disponibil.”
Alexandru Rogobete a mai adăugat că a fost conturat un alt program pentru astfel de finanțări: “De aceea, Guvernul a lansat un nou program ,PNI-USS , un fel de „frate mai mare” al PNRR-ului, cu un buget mai generos. Acesta este gestionat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, și are aceleași obiective: construcția de unități sanitare noi sau reabilitarea și dotarea celor existente. Practic, este complementar PNRR-ului, doar că are un buget mai mare și un termen de implementare mai lung”.
“Deci spitalul din Târgu Jiu este inclus aici?”, a fost întrebarea Carlei Tănasie.
Alexandru Rogobete: “Da. Acest program național de investiții, sprijinit indirect de PNRR, oferă posibilitatea tuturor tipurilor de spitale să acceseze fonduri. Programul este structurat în patru componente: spitale județene, institute și spitale clinice de urgență, spitale municipale și orășenești, plus o a patra categorie, un buget special pentru continuarea proiectelor deja începute prin PNRR. Spitalul din Târgu Jiu a depus anul trecut, în toamnă, o solicitare pentru acordul prealabil la Ministerul Sănătății. Îmi amintesc clar, am semnat personal acel document. Tocmai de aceea îmi amintesc cazul. Acum este în evaluare la MIPE. Și da, are șanse reale, pentru că studiul de fezabilitate este bine făcut și adaptat nevoilor zonei. Nu este un proiect supradimensionat. Eu cred că va acumula punctajul necesar pentru a fi selectat fără probleme.”
Vizualizări: 2,109
Distribuie Trimite pe WhatsApp