Primar de oraș: Avem mai mulți angajați la investitori privați decât la CE Oltenia

Primarul din Turceni, Constantin Popescu, susține că numărul salariaților angajați la privat este mai mare decât cel de la termocentrala Turceni. Cu toate acestea, primarul spune că reducerea activității reprezintă o problemă pentru comunitate, însă nu crede că se va renunța curând la cărbune.
Primarul subliniază schimbarea semnificativă a dinamicii forței de muncă din localitate:
„Deja la Turceni investitorii privați au depășit ca și număr de salariați Termocentrala Turceni. Nu am o situație clară, dar cred că de la minerit, nu știu de la Turceni dacă sunt 300-400 de persoane care, peste 60% au 55 de ani 56 de ani”, a spus acesta.
Primarul amintește că se discută despre închidere din 1999.
„Discutăm de treaba asta din 1999, m-am angajat în 1999 la termocentrală, se spunea că se închide și nu s-a închis... Deocamdată România are nevoie de energia pe cărbune iar orizontul de timp, eu cred că va fi de peste 5, chiar 10 ani de zile să fie în funcțiune.”
Popescu critică stagnarea procesului de transformare a activelor CEO prin Fondul pentru Tranziție Justă (FTJ), atrăgând atenția că nu se poate discuta despre reconversii economice fără ca activele companiei să devină disponibile:
„Uitați ce se întâmplă cu FTJ, că nu putem să transformăm activele CEO în absolut nimic, pentru că la momentul acesta CEO este o companie vie.
Atâta timp cât este o companie vie își păstrează clădirile, toate activele non-core în patrimoniu. Trebuie să discutăm despre FTJ în momentul în care vom avea acces la infrastructura CEO, vorbim de cinci ani de zile, spunem poezii toți și nu se întâmplă nimic, pentru că CEO, repet, este o companie vie, chiar dacă activitatea s-a redus, compania funcționează și își păstrează în integritate patrimoniul pentru că este o procedură foarte laborioasă ca să renunțe la activele societății, se diminuează capitalul, sunt mai mulți factori, până atunci, toată lumea vorbește despre FTJ și despre ce va rămâne după CEO, dar CEO este vie, este o companie care funcționează și își păstrează toate activele”, a declarat acesta. O finanțare de milioane de euro destinată autorităților locale nu poate fi accesată deoarece investițiile ar trebui să se facă pe infrastructura din minerit și energie, ori comunitățile nu au primit înapoi terenurile după ce ele au fost exploatate.
Edilul explică dificultatea procedurală de a transfera sau valorifica infrastructura actuală:
„Atâta timp cât este o companie vie își păstrează clădirile, toate activele non core în patrimoniu. (...) este o procedură foarte laborioasă ca să renunțe la activele societății, se diminuează capitalul, sunt mai mulți factori...”
Vizualizări: 1,578
Distribuie Trimite pe WhatsApp