Işfan trimite ITM-ul în şcoli: Să verifice contractele de muncă!
Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj vrea ca inspectorii de muncă „să descindă” în şcoli şi să verifice modul în care le sunt achitate dascălilor orele suplimentare. Inspectorul general Ion Işfan spune că Ministerul Educaţiei a cerut să nu se mai plătească nicio oră suplimentară dacă profesorii nu au contracte cu şcolile pentru munca în plus. Asta în condiţiile în care multe dintre unităţile de învăţământ ar face astfel de plăţi în baza unor dispoziţii, adăugând orele la norma de bază sau prin încheierea unui act adiţional. „La aproape toate şcolile avem problema asta”, a explicat Işfan. Replica ITM Gorj nu a întârziat să apară: Să verifice ISJ!
Ion Işfan spune că „se purta într-o vreme” ca la şcolile unde dascălii predau ore suplimentare să se încheie acte adiţionale la contractele de muncă. „La începutul lunii, am primit o adresă de la Minister. Era un fel de struţo-cămilă plata cu ora şi, de fapt, era plată cu norma. Şi, atunci, domnul ministru ne-a cerut nouă, şi noi am cerut şcolilor, să nu plătim niciun fel de oră dacă nu are contract de muncă pe norma, fracţiunea, ora respectivă. Au contract de muncă de titulari, suplinitori pe o normă de 18 ore de predare, dar lucrează 20 de ore, predau 20 de ore sau 22 de ore şi diferenţa o plătesc ca şi plată suplimentară, dar pe care nu există contract de muncă”, a declarat Ion Işfan, pentru Radio Infinit.
Din acest motiv, Işfan spune că a cerut inspectorilor de muncă să facă verificări în şcoli. „Chiar am vorbit cu domnul George Romanescu şi l-am rugat să prindă în tematica inspecţiei muncii şi astfel de acţiuni, să verifice contractele de muncă”, a explicat Ion Işfan.
Ce spun directorii de şcoli
Directorii unităţilor şcolare au păreri împărţite. Unii spun că dascălii nu pot avea mai multe contracte cu aceeaşi unitate. „Deocamdată, nu am primit nicio circulară. Eu ştiu că nu poţi să faci două contracte pe aceeaşi funcţie pe care prestează munca. O să trimitem şi noi o adresă la ITM, să ne înştiinţeze că se pot face două contracte pe aceeaşi funcţie, în aceeaşi unitate şi atunci, dacă este legal, o să facem. Dar, până atunci, nu ştim nimic deocamdată. Nu sunt foarte multe ore suplimentare. Pe fiecare disciplină câte 2-3 ore suplimentare”, a comentat Gabriel Răscol, directorul Liceului cu Program Sportiv Târgu Jiu. Directorul a cerut conducerii ISJ Gorj să facă o şedinţă cu directorii în care să ofere clarificări pe această speţă.
Alţi conducători de unităţi s-au conformat solicitării conducerii ISJ Gorj. „Trebuie să ne asigurăm că pentru orice plată pentru salariaţi, inclusiv plata cu ora, există contract de muncă înregistrat în REVISAL. Deci, noi avem obligaţia să facem contract de muncă pentru plata cu ora. Asta am primit de la minister. Ca urmare, am înregistrat aceste contracte pentru plata cu ora, începând de luna trecută”, a explicat Daniel Antonie, directorul Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu Jiu.
„Işfan nu poate să dea dispoziţii ITM Gorj”
Reacţia şefului ITM Gorj este una surprinzătoare. George Romanescu spune că Ion Işfan nu are niciun drept să dea dispoziţii inspectorilor de muncă, drept care i-a solicitat să sesizeze în scris ITM Gorj dacă are cunoştinţă că la vreo şcoală se întâmplă ilegalităţi. „Dânsul (n.red. Ion Işfan) nu poate să dea dispoziţii ITM Gorj. Dacă are de gând să facă acest lucru, îl rog să depună o adresă în scris, să ne relateze exact aspectele pe care dânsul le cunoaşte că nu sunt legale şi i-aş aduce aminte că şcolile sunt subordonate ISJ, nu ITM Gorj. Eu l-aş îndruma pe domnul inspector general să dispună dânsul verificări la şcolile care îi sunt subordonate şi să ia măsurile legale în consecinţă. Nu primim sarcini de la anumite persoane sau instituţii cărora nu le suntem subordonaţi”.