Investiţii în pericol în mai multe localităţi din Gorj

Primăriile din Gorj nu mai au bani pentru continuarea lucrărilor începute. Şi proiectele cu finanţare europeană sunt la un pas de a eşua din cauză că autorităţile locale nu pot acoperi partea de cofinanţare. Primarii şi-au pus speranţele în rectificarea bugetară, însă aceasta întârzie să apară. Nici pentru cheltuielile de funcţionare nu mai sunt bani, în pericol fiind chiar şi indemnizaţiile însoţitorilor persoanelor cu handicap.

Lucrările precum canalizarea, reţeaua de apă şi asfaltare de drumuri riscă să nu mai poată continua din cauză că bugetul primăriilor s-a epuizat. Într-o astfel de situaţie se află şi comuna Arcani, unde pentru canalizare ar fi nevoie urgentă de 200 de mii de lei. „Aşa cum aşteaptă toate primăriile, aşteptăm şi noi o rectificare bugetară, aşteptăm să primim fonduri pentru a putea încheia anul în condiţii bune. Ne gândim la banii pentru cofinanţare la proiecte. În primul rând, e vorba de sistemul de canalizare la nivelul întregii comune” a declarat Aristică Coiculescu, primarul comunei Arcani.
Şi primarul comunei Turburea aşteaptă bani pentru a asigura cofinanţarea proiectelor pe fonduri europene. „Nu cred că există vreun primar care să nu aştepte bani de la rectificarea bugetară. Cred că dacă mai ţine Guvernul acesta dă cu noi în cap definitiv. La noi, numai cotele de cofinanţare sunt de vreo 500.000 de lei”, spune Ion Bârcă, primarul comunei Turburea.
Primăria Prigoria nu a primit nici banii promişi pe situaţii de urgenţă. Din cauza alunecărilor de teren trebuie intervenit urgent la reabilitarea unui drum pentru ca locuitorii din Negoieşti să nu rămână izolaţi de restul comunei, pe timpul sezonului rece. „La Prigoria, avem o problemă foarte importantă, am depus nişte documente pentru un zid de sprijin pe situaţii de urgenţă, aşteptam o Hotărâre de Guvern prin care să primesc bani, dar nu s-a dat. Este o alunecare de teren la intrare în satul Negoieşti şi este foarte urgent să intervenim pe acel drum pentru ca, pe timpul sezonului rece, oamenii să nu rămână izolaţi”, a declarat Iuliana Iliescu, primăriţa comunei Prigoria.
La Padeş, autorităţile locale fac tot felul de rectificări bugetare pentru a nu se înregistra restanţe la plata indemnizaţiilor însoţitorilor persoanelor cu handicap. „Aşteptăm şi noi bani, din toate părţile. Am înţeles că ar veni ceva sume din TVA, dar până acum nu am primit nimic. Rămăsesem restanţă la plata indemnizaţiilor însoţitorilor persoanelor cu handicap pe luna august pentru că s-au dat la şcoală. Am rămas cu acel capitol descoperit, dar am reglat printr-o rectificare bugetară şi am venit la zi. Încercăm să luăm dintr-o parte şi să dăm în alta pentru că nu avem ce face”, a declarat Antonie Serafim, primarul comunei Padeş.
SISTĂRI
Din cauza lipsei banilor, Primăria Săuleşti a dispus sistarea lucrărilor de modernizare a unui drum, în prag de finalizare. „Drumul de la Purcaru a fost finalizat în proporţie de 95%, dar s-au sistat lucrările din lipsa banilor. Ministerul Dezvoltării ne-a făcut adresă să nu mai primim situaţia de lucrări pentru că nu mai sunt bani. În momentul de faţă, suntem cu plăţile la zi, dar sperăm să putem relua lucrările în primăvara anului viitor”, a declarat Constantin Drăghici, primarul comunei Săuleşti.

Vizualizări: 489

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: