Instituția Prefectului Gorj - dezbatere pe Fondul de Tranziție Justă, cu peste 100 de persoane. Ce probleme sunt!
Instituția Prefectului Gorj a organizat vineri, 15 septembrie, o discuție cu mediul de afaceri, politic și instituțional pe primul ghid de apeluri de proiecte pe Fondul de Tranziție Justă. Au participat circa 100 de persoane, mai puțin Consiliul Județean Gorj, instituție care gestionează programul, dar care a declinat invitația.
Concluzia întâlnirii a fost că ghidul mai poate fi îmbunătățit pentru a putea ajuta cât mai mulți antreprenori. Discuțiile cele mai fierbinți au fost legate de codurile de activități economice, care nu sunt avantajoase pentru Gorj. Prefectul spune că este dezavantajos pentru Gorj Ghidul Solicitantului așa cum este acum.
Prefectul de Gorj, Iulian Popescu, a declarat că au participat la dezbatere cu peste 100 de întreprinzători şi consultanţi. ”Am convocat şi reprezentanţi ai ADR Craiova, parlamentarii de Gorj şi conducerea Consiliului Judeţean. Din păcate, nu toţi au răspuns afirmativ, dar vă asigur că după această perioadă de consultare cu întreprinzătorii, voi încerca personal să mai am discuţii cu fiecare în parte, tocmai pentru a avea un punct de vedere foarte constructiv, pentru tot ceea ce înseamnă nevoile judeţului Gorj”, a spus acesta.
Prefectul de Gorj spune că este îngrijorat de cum au decurs lucrurile cu noua versiune a ghidului. Iulian Popescu spune că ghidul dezavantajează județul Gorj, comparativ cu celelalte județe. Marți, Instituția Prefectului Gorj va trimite concluziile acestei dezbateri, pe care Ministerul Fondurilor Europene promite să le adauge în ghid.
”Sunt foarte îngrijorat de cum au decurs lucrurile după această nouă versiune de ghid, care dezavantajează într-un mod major judeţul nostru. În acest moment, din cele şase judeţe eligibile pentru Programul de Tranziţie Justă, judeţul Gorj nu are condiţiile deloc avantajoase, din contră, mult mai dezavantajoase decât în judeţul Gorj. Discutând şi cu reprezentanţi ai Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, am stabilit că sunt deschişi să mai primească observaţii chiar şi după trecerea perioadei, foarte scurte din punctul meu de vedere, de 10 zile de la publicarea ghidului şi am decis această întrunire generală a mediului de afaceri din judeţul Gorj, care s-a desfăşurat astăzi la ora 11. Concluziile acestei dezbateri vor fi generate într-un document, care va fi trimis marţi dimineaţa către Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Numai împreună putem pune o presiune asupra celor responsabili de conturarea în detaliu a Ghidului Solicitantului, astfel încât tot ceea ce se va scrie în acest ghid să fie avantajos pentru judeţul Gorj”, a declarat Popescu.
Cele mai multe nemulțumiri sunt legate de codurile CAEN pentru activități. ”Majoritatea observațiilor din partea întreprinzătorilor și a consultanților au fost legate de codurile CAEN ce sunt eligibile și cele care sunt punctate suplimentar. Gorjul este dezavantajat față de celelalte județe, adică investiții pe care le poți face și poți lua punctaj maxim în județul Dolj nu le poți face în județul Gorj. Așa ceva nu este posibil, nu putem tolera acest aspect. Alte detalii țin de numărul de angajați pentru că în forma actuală propusă de minister se solicită un număr foarte mare de angajați.
Nu te poți baza pe date statistice pentru că nu ai de unde să știi câte persoane disponibile o să găseşti. Unul dintre criterii este rata rentabilității, adică cat profit face o firmă din toată cifra de afaceri, pentru un punctaj maxim acesta trebuie să fie de 30%.
Este clar că aceste criterii trebuie să dispară, ele nu sunt corelate cu piața și cu nevoile întreprinzătorilor”, a spus Iulian Popescu.
Alexandru Firu, consultant prezent la discuție, a declarat că sunt condiții greu de îndeplinit de antreprenori. Ghidul Inițial pare să fie acum mai bun decât acesta: „ Condiţiile sunt foarte grele, greu de îndeplinit. Nu o să se cheltuie banii. Numărul de angajaţi este foarte mare. Sunt multe activităţi pe care nu poţi să le gestionezi cu materii prime din judeţul Gorj. Prima formă era mai accesibilă. Avea criterii mai bune pentru antreprenori”.
Și antreprenorii critică Ghidul din punctul de vedere al codurilor CAEN.
„O clasă foarte restrânsă de coduri CAEN. Aproape două clase încurajate ca și punctaj. Trecând mai departe, pe partea de strategie pe termen lung ar trebui să meargă pe strategii de trei, patru, maxim cinci industrii. Pe partea de comparație între județe, clar celelalte județe au pus mai multă presiune pe partea de ghid. Prima formă a ghidului a avut diversificare a codurilor CAEN și a claselor. Din propria mea experiență, cred că au fost luate firimituri la alte ghiduri și puse în el, negândite logic”, a declarat Ionel Burtea, antreprenor.
„Domeniul meu este de activitate este exploatarea substanțelor miniere pentru construcții, mai precis exploatări cariere. Domeniul acesta nu este inclus în ghid.Gorjul are astfel de oportunități. Să nu uităm că judeţul nostru satisface o arie destul de mare cu materie primă pentru infrastructura, construcții de drumuri. Trebuie introdus și acest cod CAEN”, a declarat este Armeanu, antreprenor.
Senatorul Ion Iordache, prezent și el la întâlnire, a declarat că ceea ce a făcut Consiliul Județean Gorj în ceea ce privește Fondul de Tranziție Justă ”este o trădare a gorjenilor”.
„La momentul de față, Gorjul este cel mai defavorizat județ. Activitățile care primesc punctaj de la Gorj sunt doar trei, care nu au nicio legătură cu industria din Gorj și cu activitățile care se desfășoară astăzi in județ. Și vă spun cu toată responsabilitatea că ce se întâmplă acum și ce-a făcut această comisie de monitorizare, coordonată de Consiliul Județean, din punctul meu de vedere este o trădare a județului. Este o trădare a gorjenilor. Am luat parte la început, o perioadă destul de lungă de timp, la toate consultările, la toate întâlnirile pe FTJ. Deși au fost invitați și reprezentanții Consiliului Județean și cei din această comisie de monitorizare, nu au venit. Este incredibil cum faci împotriva oamenilor din județul tău lucruri și încerci să le ascunzi”, a declarat senatorul liberal, Ion Iordache.