Scandal în Consiliul Local Târgu Jiu: Vânzarea unui teren pentru ferma de pui a fost blocată

Proiectul privind vânzarea cu drept de preempțiune a unui teren de 32.634 mp, situat pe strada Ana Ipătescu, către societatea Avirom Plus SRL, care administrează ferma de pui, nu a fost aprobat în ședința Consiliului Local Târgu Jiu din data de 11 aprilie 2025.
Deși fusese întocmit un raport de evaluare în valoare de 927.800 euro fără TVA, proiectul a fost blocat în urma unor discuții tensionate, semne de întrebare juridice și opoziție categorică din partea cetățenilor. Locuitorii din zonă se tem că acolo va fi extinsă ferma, nu locuințe, așa cum susține compania, și au strâns semnături împotriva acestei decizii.
Deși Avirom Plus susține că este proprietara a 24 de construcții pe acel teren, doar 12 figurează înregistrate oficial la adresa Ferma 8. Directorul Direcției de Patrimoniu, Mihai Mincă, a declarat că:„Avicola nu poate să intervină pe cartea funciară pentru că nu are un drept real asupra terenului. În extrasul de Carte Funciară apar fără acte. Primăria e proprietar pe teren. Pe construcție alt proprietar. Avicola s-a adresat primăriei referitor la teren abia când și-au dat seama că nu îl au”.
Cetățenii din zonă, în alertă: miros, poluare și frica de blocarea construcțiilor
Revenirea unei activități de tip avicol în zonă a stârnit îngrijorarea locuitorilor, care se confruntă de ani buni cu mirosuri insuportabile provenite de la fostele ferme. Pe o rază de 500 metri de terenul în cauză se află zeci de locuințe. În acest context, cetățenii au strâns 31 de semnături împotriva vânzării, considerând că reactivarea fermei ar reprezenta o nouă sursă de poluare în oraș, a declarat consiliera Delia Răuț.
„Oamenii sunt îngroziți că acolo vor reveni cei de la Avicola și vor continua creșterea puilor. Nu sunt de acord cu asta”, a spus aceasta.
Consiliera locală Delia Răuț a subliniat: „Avicola este o sursă de contaminare pentru oraș. "Avicola e o sursa de contaminare pentru orașul nostru.
Nu poate dovedi nimeni că Avirom sunt proprietari pe acele clădiri și trebuie să se facă vânzare directa către ei”.
Restricții care pot bloca dezvoltarea urbană
În cazul reautorizării activității avicole, se instituie automat o zonă de protecție de 1 km în care nu se pot emite autorizații de construire, ceea ce ar însemna blocarea dezvoltării orașului în acea zonă.
"Acesta a fost interesul la un moment dat să eliminăm acea restricție pentru cetățenii care dețin acele terenuri, prin preluarea de către Societate pentru că acolo se schimbă destinația, vor fi clădiri pentru angajați, clădiri de serviciu”, a spus primarul Marcel Romanescu.
Compania Avirom Plus nu comentează
În încercarea de a obține un punct de vedere din partea Avirom Plus, Pandurul a apelat numărul de telefon disponibil online. Persoana care a răspuns a declarat că nu poate comenta și a oferit un alt număr de telefon, despre care a susținut că ar fi al directorului.
La apelarea acelui al doilea număr, însă, persoana care a răspuns a afirmat că este o greșeală și că nu are nicio legătură cu compania, refuzând orice comentariu. A închis imediat.
În lipsa unui cadru juridic clar, a unei poziții oficiale din partea companiei și în fața unei opoziții solide din partea comunității, Consiliul Local a decis să nu aprobe vânzarea terenului. Terenul rămâne, pentru moment, în proprietatea municipiului, iar viitorul său este incert.
Vizualizări: 3,918
Distribuie Trimite pe WhatsApp