Încă o moarte la Maternitatea din Târgu Jiu!
O familie din Muşeteşti îi acuză pe medicii de la Maternitatea din Târgu Jiu de malpraxis după ce bebeluşul pe care îl aşteptau să vină pe lume a murit ieri dimineaţă, mama însărcinată fiind internată la spital cu o seară înainte. Femeia nu a avut nicio problemă în timpul celor 9 luni de sarcină, dar, la fel ca şi la cazul de săptămâna trecută, necazurile au apărut la naştere, acum fiind în derulare mai multe anchete.
Eftemie Foanene a fost nevoit să cheme ambulanţa luni seara acasă după ce soţiei sale, în vârstă de 40 de ani, a început să îi apară durerile naşterii. Bărbatul spune că femeia, care a mai adus pe lume alţi şapte copii, avea contracţii la 2 minute, ceea ce a impus aducerea ei la Maternitate. Aici medicii au asigurat familia că totul este în regulă şi că nu sunt probleme în privinţa fătului şi a mamei, naşterea urmând să se producă în următoarele ore, adică ieri, lucru care nu s-a mai întâmplat.
„Mi-au spus că e o naştere normală, fără probleme. Au trimis-o la culcare, probabil s-au culcat şi ei şi nu cred că a mai supravegheat-o nimeni. La telefon soţia îmi spunea că are dureri şi că i s-a făcut o injecţie. De dimineaţă am sunat-o iar şi nu mi-a răspuns. I-au făcut o injecţie pentru dilatare şi a născut o fetiţă moartă pentru că, între timp, copilul din burtă a murit. Nu îmi vine să cred că e posibil aşa ceva pentru că săptămâna trecută am văzut la televizor celălalt caz cu părinţii cărora le-a murit copilul aici şi am sperat că nu ni se va întâmpla şi nouă aşa ceva. Am adus-o aici sănătoasă, nu a avut nicio problemă timp de 9 luni, a văzut-o medicul de familie de mai multe ori şi a spus că e totul bine, iar acum a murit copilul. Avem alţi şapte copii acasă, iar pe unul l-a născut cu mine acasă şi nu a fost nicio problemă atunci. Mai bine o lăsam să nască tot cu mine decât să aduc aici şi să se întâmple lucrurile astea”, spune Foanene.
Supravegheată medical
Medicii de la Spitalul Judeţean se apără şi de această dată şi spun că în cazul acestei gravide chiar s-au asigurat că este supravegheată medical din sfert în sfert de oră. Ei reproşează însă femeii că nu a mers la consulturi de specialitate pe parcursul celor 9 luni de sarcină, fătul având un cordon ombilical mai scurt decât ar fi fost normal, mama având şi ea trupul nepregătit pentru o a opta sarcină. „Gravida, aflată la a opta naştere, nu a fost luată în evidenţă, este multicarenţată, anemică, edentată, slăbită, şi a fost monitorizată de la ora 22.00 când a venit până la ora 2.30, când a fost trimisă să se odihnească. La ora 5.00 a mers la toaletă, iar apoi s-au ascultat bătăile cordului fetal, care erau absente. În continuare s-a montat o perfuzie ocitocică, care să inducă contracţiile uterine dureroase şi a expulzat un făt de 4,2 kg, mort, decelându-se o sarcină suprapurtată. A primit îngrijire medicală, desigur”, a menţionat dr. Dumitru Pătrăşcoiu, şeful secţiei Ginecologie.
Anchete şi reacţii
Ca la orice caz de acest gen, anul acesta spitalul fiind deja confruntat cu o asemenea situaţie, au fost deschise mai multe anchete, mai ales că tatăl îndoliat a sunat la 112 pentru a sesiza moartea fetiţei sale. „A venit Poliţia, m-au întrebat domnii ce s-a întâmplat şi o audiază şi pe soţia mea. Sper să se ia măsuri pentru că, după mine, e un caz clar de malpraxis. Nu se poate ca eu să o aduc sănătoasă aici, iar când trebuie să nască să mi se spună că a murit fătul”, a spus tatăl.
Cele întâmplate la Maternitate au fost comentate intens şi pe Facebook, în grupul Mămici din Târgu Jiu, femeile fiind îngrijorate de cazurile de acest gen înregistrate la Spitalul Judeţean de-a lungul anilor. „Dimineaţa, când eram monitorizate, auzeam bătăile inimii fetiţei mele, dar şi bătăile inimioarei care s-a stins. Din momentul în care am realizat că fătul acesteia a murit în pântece (din vina cui?), n-am mai fost bună de nimic, ba chiar m-a apucat plânsul, aveam o teamă şi pentru mine, eram disperată, voiam să plec chiar din Spitalul Tg-Jiu, dar, repet, cu ajutorul doamnei dr.Luminița Vrînceanu, prin intermediul şi cu ajutorul domnului dr.Pătrăscoiu, am născut o fetiţă sănătoasă, chiar dacă a fost prematură naşterea (36 săptămâni). Necunoscuta nu a făcut nici un pic de caz, iar domnul doctor Mănăilă parca nici nu o cunoştea când a venit în vizita de rutină a doua zi dimineaţa, deşi zăcuse și i se văitase că nu "mai poate" către aceste în sala de travaliu, se pare că nepăsarea a atins cote impresionante la Tg-Jiu. Acest caz, al fătului născut mort (din vina cui?, mă repet) nu a fost cunoscut, probabil, decât de noi, cele care eram la travaliu”, se arată într-o postare de pe Facebook a unei gravide care a născut şi ea ieri, femeile solicitând cu această ocazie şi condiţii decente de cazare.
REACŢII
Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj consideră trebuie luate urgent măsurile la spital. „I-am convocat de urgenţă pe managerul Tiberiu Tătaru, conducerea spitalului şi Colegiul Medicilor. Am cerut încă o dată să se trateze cu toată seriozitatea tot ce înseamnă activitatea desfăşurată în cadrul Secţiei de Obstetrică. Se va declanşa procedura care se aplică în astfel de cazuri, de anchetă internă şi aştept concluziile”, a declarat Ion Călinoiu.
ANCHETA
Şi prefectul judeţului spune că aşteaptă rezultatele anchetei. „A mai decedat încă un bebeluş şi este normal să tragem un semnal de alarmă. Am luat deja legătura cu managerul Tiberiu Tătaru, l-am întrebat ce se întâmplă acolo, iar dânsul mi-a spus că a fost deja demarată o anchetă internă, în cadrul spitalului. Pe lângă această anchetă internă, se vor face verificări şi de către Colegiul Medicilor, care s-a autosesizat”, a declarat Alin Văcaru. (D.M.)