Grupul 7 Turceni a rămas doar un jalon
Grupul energetic 7 de la Termocentrala Turceni nu a fost pornit nici măcar o zi de când a intrat în conservare, adică de la 1 iunie 2023. Acesta poate fi pornit prin ordin de ministru al Energiei, când există cerere de energie care nu poate fi acoperită. Ministerul a preferat însă ca România să importe energie, chiar și la o mie de euro megawattul.
De ce? De teamă să nu rateze jalonul din PNRR, care a impus închiderea a cinci grupuri energetice de la Mintia (1.050 MW), a grupului energetic 8 Ișalnița (315 MW), grupului energetic 3 Turceni (330MW), grupului energetic 3 Rovinari (330MW). De asemenea, grupul 7 Turceni (330MW) a fost retras din exploatare, cu trecere în conservare începând cu 1 iunie 2023.
”Toate documentele doveditoare au fost înaintate Comisiei Europene. În data de 20 octombrie 2023 a avut loc o întâlnire tehnică cu serviciile Comisiei cu privire la stadiul îndeplinirii țintelor și jaloanelor incluse în cererea
de plată nr. 3. În ce privește Ținta 115, Comisia a apreciat că, la acel moment, aceasta nu era îndeplinită satisfăcător și că evaluarea se va face în strict acord cu Legea decarbonizării, jalonul 114 inclus în Cererea de plată nr. 2. În data de 14 noiembrie 2023, am transmis Comisiei Europene, Cover Note-ul actualizat, împreună cu adresele CE Oltenia și Transelectrica, prin care se confirmă că, până în prezent, grupul Turceni 7 nu a fost scos din conservare”, se arată în raportul de mandat publicat de Ministerul Energiei.
Transelectrica a cerut, atunci când a făcut programul de iarnă, “scoaterea din conservare a grupului TA7 Turceni, în conformitate cu prevederile OUG nr. 108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic, cu modificările si completările ulterioare, și utilizarea acestuia în situații de criză energetică regională sau europeană și asigurarea unui stoc de cărbune care să-i asigure funcționarea pentru o perioadă de timp de aproximativ 10 zile”.