Grup infracțional cu 11 inculpați, destructurat de DIICOT Gorj. Îngropau gunoi și luau bani pentru reciclare

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) - Biroul Teritorial Gorj, în colaborare cu ofițeri de poliție judiciară, au reținut 11 persoane în cadrul unei operațiuni de amploare desfășurate pe 20 și 21 iunie 2024. Inculpații sunt cercetați pentru constituirea unui grup infracțional organizat, participație improprie la înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, evaziune fiscală, spălare de bani și îngroparea deșeurilor.

Astăzi, procurorii DIICOT Gorj au sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Gorj cu propunerea de arestare preventivă a 10 dintre inculpați. Față de unul dintre inculpați, s-a dispus măsura controlului judiciar.

Ancheta a dezvăluit că, în 2021, doi dintre inculpați au inițiat un grup infracțional în județul Mehedinți, la care ulterior au aderat membri de familie și alte persoane de încredere. Scopul acestui grup era obținerea frauduloasă de ecobonificații din partea Organizațiilor de Îndeplinire a Răspunderii Extinse a Producătorilor (O.I.R.E.P.) pentru activități fictive de reciclare a deșeurilor din ambalaje.

Membrii grupului au folosit o societate comercială ca paravan pentru activitățile lor ilegale, falsificând documente privind colectarea, transportul și reciclarea deșeurilor de ambalaje. Aceste documente false au fost prezentate O.I.R.E.P. pentru a obține decontarea unor servicii inexistente, cauzând un prejudiciu de aproximativ 151 milioane lei Administrației Fondului pentru Mediu între 2021 și 2023.

Pe 20 iunie 2024, procurorii DIICOT Gorj, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din mai multe județe și brigăzi de combatere a criminalității organizate, au efectuat 37 de percheziții domiciliare în județele Gorj, Mehedinți, Hunedoara, Timiș și Cluj. În urma perchezițiilor, au fost ridicate sume de bani (peste 21.000 euro și 36.000 lei), bijuterii din aur, echipamente electronice, ștampile și documente relevante.

Totodată, au fost instituite măsuri asigurătorii asupra mai multor imobile și trei autoturisme de lux, cu o valoare totală de aproximativ 300.000 de euro, acestea fiind preluate în custodie de Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.

Ancheta continuă pentru a stabili întreaga amploare a activităților infracționale și pentru a identifica și alți potențiali membri ai rețelei.

Galerie foto




Vizualizări: 6,606

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: