Grădiniţă cu program prelungit şi After School la Baia de Fier
Copiii din mediul rural beneficiază de unităţi de învăţământ din ce în ce mai moderne. Începând cu acest an şcolar, comuna Baia de Fier beneficiază de o grădiniţă cu program prelungit. Contra sumei de 8 lei/zi copiilor li se oferă un mic dejun, un prânz şi două gustări. În plus, copiii îşi desfăşoară activităţile într-un spaţiu cu mobilier modern. Autorităţile s-au gândit şi la copiii de vârstă şcolară pentru care au accesat un proiect ce a permis amenajarea un centru de zi, tip After School.
Grădiniţa cu program prelungit din Baia de Fier îşi desfăşoară activitatea într-o clădire modernă care respectă normele referitoare la spaţiul oferit sălilor de grupă, la terenul destinat activităţilor în aer liber, la mobilierul şi instalaţiile necesare asigurării condiţiilor igienico-sanitare pentru sănătatea copiilor. Mobilierul grădiniţei este nou şi specific vârstei copiilor. În aceeaşi clădire îşi desfăşoară activitatea două grupe de la grădiniţa cu program normal. De asemenea, a fost amenajată şi bucătăria. Dacă iniţial grădiniţa cu program prelungit şi-a început activitatea cu doar o grupă de copii, pentru anul viitor autorităţile locale se gândesc să suplimenteze numărul de locuri în funcţie de solicitări. „Este primul an în care funcţionăm cu grădiniţă cu program prelungit. În momentul de faţă, avem doar o grupă combinată. Dacă vor fi solicitări de anul viitor vom mai face o grupă pentru că spaţiul ne permite acest lucru. Părinţii sunt mulţumiţi de grădiniţa cu program prelungit pentru că foarte multe familii nu au cu cine să-şi lase copiii când sunt la serviciu. Contra sumei de 8 lei/zi copiilor li se oferă un mic dejun, un prânz şi două gustări”, a declarat Dana Simona Turbăceanu, directorul adjunct al Liceului Tehnologic Baia de Fier.
After School pentru elevii de la Şcoala Galbenu
Cei aproximativ 50 de elevi din clasele I-IV de la Şcoala Galbenu beneficiază de un centru de zi, unde au posibilitatea să-şi facă temele, servesc o masă caldă şi participă la diferite activităţi recreative. Asta prin intermediul unui proiect finanţat de Fundaţia Pestalozzi. „Sunt copii ce provin din familii cu posibilităţi materiale reduse, nesupravegheaţi, iar pentru ei o masă caldă contează. De asemenea, în acest fel îi atragem la şcoală. Mulţi dintre ei nu lipsesc de la cursuri doar pentru a putea rămâne la activităţile extraşcolare de la sfârşitul programului”, a mai precizat Dana Simona Turbăceanu.