Au reclamat că trăiesc în propria mizerie. Riscă sancţiuni!
Tinerii proveniţi din centrele de plasament, pentru care primăria Târgu Jiu a pus la dispoziţie etajul 3 al unui internat şcolar, au reclamat mizeria în care trăiesc. Sesizarea ar fi ajuns chiar şi la secretarul de stat Raed Arafat, astfel că Direcţia de Sănătate Publică Gorj a trimis ieri un control. Mizeria era la ea acasă, dar numai din vina locatarilor. Sunt şi excepţii, pentru că pe unii dintre ei i-am găsit făcând curăţenie.
Etajul al treilea din cadrul căminului Colegiului „Traian Vuia” din Târgu Jiu arată la fel ca ghetourile americane. Mizeria este la ordinea zilei, pe holuri, în baia comună, dar şi pe scară fiind fel de fel de resturi menajere aruncate fie pe unde. Aici locuiesc circa 130 de tineri cu vârste peste 18 ani care provin din casele de copii. Conducerea Direcţiei DSP Gorj a primit o sesizare de la un chiriaş de la etajul III al căminului prin care i s-a comunicat că există o situaţie similară cu cea de la Rovinari, unde şapte persoane din care şase copii, au murit din cauza unei defecţiuni la centrala de apartament, dar şi asupra faptului că este foarte multă mizerie şi că mişună gândacii prin locuinţe.
Autorităţile au trimis la faţa locului doi medici de la DSP Gorj care au stabilit că nu există instalaţii defecte însă au constat mizeria în care trăiesc oamenii de acolo. Ultimul etaj este administrat de primăria Târgu Jiu care le-a oferit tinerilor de la casele de copii o locuinţă în care să stea după ce au împlinit vârsta majoratului. Acum primăria a primit sarcini de la medicii DSP Gorj să igienizeze spaţiul, în caz contrar va retrage autorizaţia de funcţionare. „Situaţia nu este atât de gravă pe cât păreau reclamaţiile domnului. Într-adevăr a lăsat de dorit curăţenia, asta şi pentru că era în autoîntreţinerea celor care stau acolo, dar se remediază. Primăria va trebui să trimită o persoană care să facă curăţenie acolo. Din câte am înţeles, dacă nu se pun la punct, din partea noastră se poate ridica autorizaţia sanitară de funcţionare”, a declarat Marius Boeriu, directorul DSP Gorj.
În interiorul locuinţele de la etajul al treilea al căminului situaţia este cu totul alta. Sunt chiriaşi care îşi fac curăţenie în cameră şi sunt şi care neglijează acest aspect. Printre cei au grijă să trăiască într-un mediu curat se numără şi Valentin Lipan un tânăr provenit tot de la casa de copii. Soarta nu a fost de partea sa, dar a încercat să-şi îmbunătăţească situaţia. Lucrează ca bucătar la un restaurant renumit din Târgu Jiu şi speră ca într-o zi să părăsească căminul şi să aibă locuinţa sa. „Condiţii nu prea sunt, dar în altă parte nu avem unde să mergem. Stau aici de vreo trei ani şi fiecare trebuie să-şi întreţină unde doarme. Dacă nu faci te îmbolnăveşti”, a spus Valentin Lipan.
Conducerea Colegiului „Traian Vuia” spune că şi-ar dori ca autorităţile să găsească o soluţie încât să-i mute pe aceşti tineri în altă locaţie.