Gorjeni care şi-au dezvoltat afacerile cu fonduri europene
Mai mulţi oameni de afaceri din Gorj au accesat fonduri europene pentru dezvoltarea firmelor. Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud Vest Oltenia va fi, în acest exerciţiu financiar, Organismul de Implementare a proiectelor accesate pe fostul Program Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE), actualul Program Operaţional Competitivitate (POC). Sunt şi câteva firme din judeţul Gorj care au accesat bani europeni pe POS CCE, însă chiar şi aşa, suntem pe ultimul loc în Oltenia.
Potrivit şefei ADR SV Oltenia, Marilena Bogheanu, instituţia pe care o conduce va fi Organism Intermediar (OI) pentru accesarea fondurilor pe POC, şi nu Ministerul Comunicaţiilor, aşa cum se întâmpla până acum.
Puţin, dar mai bine decât nimic
Potrivit unei situaţii pusă la dispoziţie de ADR SV Oltenia, prin programul POS CCE au fost aduşi în Gorj cei mai puţini bani din Oltenia. Au fost semnate 22 de proiecte, finanţarea totală nerambursabilă fiind de 19.600.078,35 de lei. Cei mai mulţi bani, 67.413.392,36 de lei, a accesat Doljul. Potrivit ADR SV Oltenia, în urma celor 178 e proiecte finanţate au fost create 1.115 locuri de muncă. Sunt şi câteva proiecte implementate în judeţul Gorj, care sunt catalogate ca fiind unele de succes.
Oamenii de afaceri prezenţi la dezbaterea pe tema acestui program au vorbit despre problemele pe care le întâmpină în accesarea fondurilor - birocraţie şi lipsa informaţiei. Spre exemplu, firma Koncord Trans SRL a avut un proiect de 1.586.729 de lei, finanţarea fiind mai mare de 50%. Omul de afaceri Ion Pau a dezvoltat cu aceşti bani capacitatea de producţie a mobilei din lemn masiv, achiziţionând o serie de echipamente moderne. Pau a declarat că până să acceseze proiectul a durat doi ani, acesta fiind şi principala problemă.
Un alt proiect inedit, care a dus şi la crearea de locuri de muncă, este cel al firmei Crilelmar SRL. Administratorul firmei a declarat că a reuşit să acceseze suma de 736.515 lei pentru achiziţionarea unui utilaj de ultimă generaţie, primul de acest gen montat în România. Firma acestuia fabrică produse din mase plastice. Au mai accesat fonduri europene prin programul de competitivitate firmele Domus SRL- cofinanţare de 354.537 de lei, Rominox Metal SRL- 542.899 de lei.