Cum sunt minţiţi salariaţii CE Oltenia cu cota de cărbune

Mai puţin de un sfert dintre salariaţii Complexului Energetic Oltenia vor primi cota de cărbune, din cauza unui protocol dezavantajos semnat între sindicatele controlate de Ion Ruşeţ şi administraţia companiei. Sindicatele din Federaţia Naţională Mine Energie au refuzat semnarea protocolului, pentru că salariaţii sunt discriminaţi. Liderii FNME cer semnarea unui act adiţional la Contractul Colectiv de Muncă, prin care şi salariaţii care nu folosesc cărbunele ca sursă pentru încălzirea locuinţelor să primească fie contravaloarea lui, fie să aibă dreptul de a-l vinde. Deşi cei de la FNME fac asta pentru a avea toţi salariaţii de câştigat, oamenii lui Ciurel şi Ruşeţ îi mint pe angajaţi că pierd cota de cărbune dacă rămân în federaţia condusă de Mitrescu şi Pârvulescu.

În rândul muncitorilor din Complexul Energetic Oltenia este o stare de tensiune, iar tăierea de pe lista drepturilor a cotei de cărbune poate fi picătura care va umple paharul. La presiunea liderilor de sindicat din eşaloanele 2 şi 3, care lucrează direct cu oamenii, administraţia a semnat un protocol cu sindicatele din Federaţia Univers pentru cota de cărbune, dar care nu a fost şi nu va fi semnat de FNME, pentru că de el ar putea beneficia cel mult patru mii din cei 19.000 de salariaţi. FNME a cerut administraţiei negocieri pentru acordarea cotei de cărbune în natură sau în bani tuturor salariaţilor, în baza unui act adiţional la CCM cu valoare juridică, nu a unui protocol.

În buget sunt prevăzuţi banii pentru toţi salariaţii

Banii pentru acordarea cotei de cărbune şi a cotei de energie sunt prinşi în Bugetul de Venituri şi Cheltuieli al CE Oltenia pentru 2014, dar administraţia nu vrea să îi folosească, pentru că este de aşteptat să facă o rectificare negativă peste doar câteva săptămâni. În buget sunt prevăzute 10 milioane de lei pentru cota de cărbune şi 10 milioane de lei pentru cota de energie, ceea ce înseamnă în jur de 520 de lei de salariat pentru fiecare din acest drept.

Sindicatele lui Ruşeţ, cele afiliate la Federaţia Univers, au semnat pe 28 iulie 2014 un protocol cu administraţia, care prevede acordarea cotei de cărbune în natură – 10 tone de salariat – doar pentru cei care solicită în scris în perioada august – octombrie şi doar pentru cei care îl folosesc la ei acasă. În cererea tip, salariaţii sunt puşi să declare pe propria răspundere că nu vor vinde cărbunele, ci îl vor folosi pentru încălzirea locuinţei proprii. În acest fel, Ruşeţ şi Ciurel au urmărit să reducă numărul de beneficiari la cel mult patru mii, adică nici un sfert din salariaţi. „Este discriminatoriu acest protocol”, a spus Dan Pârvulescu, lider sindical la Federaţia Naţională Mine Energie.

FNME cere drepturi egale pentru toţi salariaţii

Constantin Mitrescu, vicepreşedinte FNME, arată care sunt soluţiile propuse de această federaţie. „Noi am cerut încă de la începutul anului să negociem un act adiţional, aşa cum este prevăzut în CCM. Contractul colectiv prevede clar cum se acordă drepturile pe 2013 şi specifică faptul că pentru 2014 vor fi date în baza unui act adiţional, protocolul fluturat de ei nu are nicio valoare. Noi cerem încheierea unui act adiţional prin care toţi salariaţii să beneficieze gratuit de cota de 10 tone de cărbune, cu posibilitatea salariaţilor de a opta pentru echivalentul bănesc, într-un termen de 10 zile, am  propus noi, dar vedem ce rezultă din negocieri”, a spus Mitrescu.

FNME refuză semnarea protocolului şi pentru că referirile la prima de Crăciun sunt vagi. „Părţile se angajează ca în luna octombrie 2014, în funcţie de situaţia bugetară, să stabilească cuantumul şi modalitatea de acordare a primei de Crăciun”, asta au stabilit Ruşeţ şi Ciurel. Liderii FNME spun că suma prevăzută în BVC la cheltuielile salariale este mai mare ca anul trecut, ceea ce înseamnă că prima trebuie menţinută la acelaşi nivel. „Anul trecut prima a fost de o mie de lei, să fie cel puţin atât şi în acest an. Iar asta trebuie asumat în scris de administraţie prin act adiţional, care este un act juridic, nu un protocol care să lase tot felul de portiţe”, a spus Dan Pârvulescu.

La rândul lui, Constantin Mitrescu a explicat faptul că administraţia le-a cerut celor din FNME să semneze protocolul la şedinţa din 8 august, asta în condiţiile în care directoratul a stabilit regulamentul de acordare pe 1 august. „Ei au semnat la sfârşitul lui iulie cu sindicatul lui Ruşeţ, o 1 august au adoptat regulamentul de acordare a cotei de cărbune în directorat, cu acele restricţii de care v-am vorbit, iar pe 8 august ce mai voiau de la noi? Un protocol că suntem de acord cu ceva ce ei au făcut deja?”, se întreabă Mitrescu, nemulţumit de faptul că minerii sunt minţiţi zi de zi prin ziarele trimise de administraţie în cariere.

Dovada că societatea are bani prevăzuţi pentru cota de cărbune şi energie

cota_carbune_energie

COMPLICITATE

Sindicatele din FNME au cerut de mai multe ori începerea negocierilor pentru actul adiţional, aşa cum prevedere legea. Până la jumătatea anului, Ciurel s-a folosit de faptul că guvernul Ponta a interzis negocierile până la adoptarea BVC. Nici după adoptarea bugetului, negocierile nu au început, iar Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj nu intervine, pentru că şefii de acolo au rude de gradul I angajate pe salarii babane la complex, spun sindicaliştii.

LIPSĂ DE TRANSPARENŢĂ

FNME a trimis pe 12 august o nouă adresă către complex, în care prezintă toate demersurile făcute până acum pentru demararea negocierilor. Au cerut în scris începerea negocierilor, informaţii despre situaţia financiară a societăţii, despre fondul de salarii, au cerut respectarea CCM şi a legislaţiei, dar cei de la Complex au arătat că ştiu doar legea bunului plac. Abia când FNME a ameninţat cu proteste de stradă, conducerea complexului a simulat o negociere. A invitat cele patru federaţii pe 8 august pentru a le prezenta situaţia financiară a societăţii, dar administraţia nu a reuşit să prezinte decât bugetul care era pe site de două luni şi nimic mai mult.

Vizualizări: 202

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: