Primele muncitorilor tăiate, şefii CE Oltenia plătiţi 106%

Situaţie incredibilă la Complexul Energetic Oltenia. În timp ce 19.000 de salariaţi sunt puşi să strângă cureaua, pe motiv că au scăzut vânzările de energie şi că situaţia financiară a companiei este grea, membrii Consiliului de Supraveghere sunt plătiţi pentru îndeplinirea indicatorilor de performanţă în proporţie de 106,17%. Hotărârea AGA luată pe 15 iulie 2014 a fost publicată zilele trecute în Monitorul Oficial. Doar Fondul Proprietatea s-a opus acestui abuz.

O hotărâre a Adunării Generale a Acţionarilor arată că cei şapte membri din Consiliul de Supraveghere au îndeplinit indicatorii de performanţă în proporţie de 106,17%. Nu se ştie ce indicatori au îndeplinit aceştia, câtă vreme compania are pierdere din exploatare, veniturilor angajaţilor au fost reduse în medie cu 600 de lei pe lună, vânzările de energie nu sunt nici la jumătate din capacitate, iar depozitele de cărbune sunt arhipline. Mai mult, minerii şi energeticienii nu mai au cu ce lucra, pentru că nu se mai fac investiţii, fiind probleme şi cu transportul sau cu asigurarea alimentelor de protecţie. Deşi compania este la pământ, supraveghetorii îşi iau banii pentru performanţe fără egal.

06_supraveghetori

Membrii Consiliului de Supraveghere din Complexul Energetic Oltenia primesc, pe de o parte, o indemnizaţie fixă lunară egală cu media pe ultimele 12 luni ale câştigului salarial mediu brut în ramura de activitate. Ei mai încasează o indemnizaţie variabilă, de până la două salarii brute pe ramură, care este dată conform prevederilor unui contractul de administraţie.

Cei şapte membri din Consiliul de Supraveghere (CS) din CE Oltenia sunt plătiţi cu mii de euro pe trimestru pentru o activitate despre care minerii şi energeticienii nu au cunoştinţă. Preşedintele CS din companie este Gabriel Dumitraşcu, iar ceilalţi membri sunt Alin Chiţu, Răzvan Purdilă, Dorin Spătaru, Georgiana Porumbel, Daniel Naftali, iar cel de-al şaptelea nu se ştie cine este. El l-a înlocuit pe Ioan Mihăilă, cel care a fost arestat în dosarul „Mită la Hidroelectrica“, dar CE Oltenia nu a actualizat lista pe site.

Cum văd sindicatele performanţele conducerii

Liderul de sindicat Dumitru Pârvulescu de la FNME a fost şocat ieri să afle că şefii companiei sunt plătiţi pentru performanţe pe care nu le vede nimeni. Acesta a prezentat o serie de date din care rezultă că, în toată piaţa de energie, doar Complexul Energetic Oltenia este prost administrat.

Pârvulescu a spus că şefii CE Oltenia au invocat mereu faptul că a scăzut consumul de energie şi că pe piaţă a intrat energia verde. „În 2013, producătorii de energie eoliană au avut un plus de circa 2 TWh, iar consumul naţional a scăzut cu circa 3,2 TWh. Producţia CEO a scăzut însă cu 6,5 TWh, ceea ce înseamnă că toate minusurile din sistemul energetic s-au închis pe CE Oltenia, în timp ce toţi ceilalţi producători termo (cărbune şi gaz) au avut o creştere mică. Nu doar piaţa este de vină pentru situaţia în care a ajuns CE Oltenia, ci în primul rând managementul prost”, a explicat Dan Pârvulescu, vicepreşedinte FNME.

Vizualizări: 183

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: