Gorj: Zilieri înlocuiți de utilaje. Primar: „Vin oameni să mă întrebe dacă știu pe cineva care să spargă lemne”

Tehnologizarea și mecanizarea agriculturii au dus la dispariția zilierilor din mediul rural. Dacă odinioară munca la câmp era realizată cu forța umană, acum utilajele preiau majoritatea activităților agricole, iar zilierii sunt tot mai greu de găsit chiar și pentru treburile gospodărești.

Deși legislația prevede înregistrarea zilierilor la primărie, acest lucru nu se mai întâmplă dintr-un motiv simplu: oamenii dispuși să lucreze cu ziua aproape că nu mai există.

„Nu a venit nimeni să declare zilieri la primărie, pentru că sunt foarte greu de găsit sau deloc. Muncile agricole aproape că au dispărut. Toată lumea folosește acum ierbicide și utilaje, iar forța de muncă umană a devenit inutilă. Dacă pe vremuri vedeai 15-20 de oameni la un localnic care săpau pământul, acum, din toate satele, nu cred că mai poți strânge 10 oameni pentru o zi de muncă. Munca cu ziua, cum era odată, nu mai există”, a declarat primarul din Târgu-Cărbunești, Dănuț Birău.

Oamenii din sate, care au nevoie de ajutor prin gospodării, au ajuns să ceară sprijinul autorităților.

„Dacă ai nevoie de cineva pentru o muncă prin gospodărie, nu găsești pe nimeni. Nici cei care primesc ajutor social nu se mai duc la muncă cu ziua. Am cetățeni în localitate care au venit la primărie să mă întrebe dacă știu pe cineva care să spargă lemne. La munca în câmp nu mai vezi pe nimeni. Totul este mecanizat. Rar mai vezi pe cineva să dea cu sapa. La mine în comună știu un singur om care mai sapă la porumb, și am mai auzit că ar mai fi cineva. Doar atât. În rest, toți folosesc utilaje”, a explicat primarul comunei Roșia de Amaradia, Liviu Cotojman.


Tranziția spre agricultură mecanizată a dus la o schimbare profundă în satele din Gorj, iar munca manuală, odată esențială, a devenit aproape inexistentă. Sătenii, obișnuiți să apeleze la zilieri pentru diverse activități, se confruntă acum cu lipsa acută a acestora, fiind nevoiți să găsească alternative sau să ceară ajutorul primăriilor.

Vizualizări: 765

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: