Mieii pentru Paști au deja o lună!
Chiar dacă sărbătoarea Paștelui pică în această primăvară mai devreme decât cea de anul trecut, ciobanii au avut grijă ca mieii ce vor fi sacrificați la mijlocul lui aprilie să fie la fel de mari precum cei din 2016. Paștele a picat atunci la 1 Mai, iar vânzările au mers ceva mai bine pentru că animalele aveau o greutate optimă.
Acum ciobanii spun că au lăsat oile să se împerecheze mai devreme cu berbecii și, astfel, încă de la începutul lui ianuarie au fost fătați primii miei pe anul acesta. Sunt însă și oi care vor făta mai târziu, mieii acestora nefiind însă tăiați de Paști.
„Primii pe care i-au fătat oile au spre 8 kilograme. De Sfântul Ion au început să fete și, vă dați seama, au deja o lună acuși. Până la Paști se vor face destul de măricei. Or să ajungă la 15 kilograme, că lumea cam pe aici îi vrea ca greutate când îi cumpără și, e drept, și carnea de pe ei e mai bună la greutatea asta. Prețul să știți că nu o să fie mai mare ca anul trecut pentru că lumea câștigă aceiași bani. Iarna, din fericire, la noi nu a fost una atât de grea și de asta acum mai putem să lăsăm turma pe câmp și ne costă mai puțin furajarea, iar asta ne ajută să ne încadrăm la un preț de vânzare de vreo 18 lei la kilogram. Acum așteptăm să vedem când ne-o da statul subvenția pentru ele că anul trecut ne-a venit în vară, când era deja târziu și nu mai aveam ce face cu banii. Poate acum s-or mișca guvernanții mai repede”, spune Vasile Voiculescu, un cioban gorjean.
Cel mai mare fermier de profil din județ rămâne însă Ion Cherciu, care a dezvoltat la Crasna o fermă unică în țară. Sute de miei crescuți în ferma acestuia vor lua și anul acesta calea exportului pentru că oameni de afaceri arabi cu care a colaborat în anii trecuți se arată în continuare interesați de animalele sale. Prețurile nu sunt mari, dar asigură o vânzare rapidă a mieilor, asta făcându-l pe cel care este și președintele Asocieției Crescătorilor de Oi din Gorj să nu vină cu marfă pe Digul Jiului în preajma Paștelui. „Exportul este salvatorul oilor românești. Dacă nu ar veni arabii nu ar mai crește nimeni probabil oi. Piața internă nu consumă nici măcar 5% din ceea ce producem noi în România. Din păcate românul nostru e învățat pe carne de porc, nu pe oaie. Și așa probleme în domeniu sunt pentru că și la noi, ca în toate domeniile, nu mai e forță de lucru. Tinerii pleacă în afară, se mută la oraș, iar cu oile nu mai vrea nimeni să stea. Veți vedea peste câțiva ani ce probleme vor fi dacă nu se intervine repede pentru a se rezolva problemele care sunt în domeniu”, avertizează Cherciu.