Proprietarii de pădure din Gorj au luat cu asalt primăriile
Primăriile din Gorj sunt extrem de aglomerate în această perioadă. Vestea că vor primi bani de la stat pentru paza pădurilor pe care le au în proprietate i-a determinat pe mii de gorjeni să înceapă să-și întocmească dosarele pentru obținerea ajutorului de la stat. Asta mai ales pentru că termenul de depunere la ocoalele silvice pentru anul în curs este 31 ianuarie. Oamenii au luat cu asalt primăriile pentru adeverinţele necesare. În multe situații reprezentanții ocoalelor silvice merg în localităţi pentru a prelua dosarele. Unele administraţii locale au stabilit şi un program pentru cetăţeni.
La Ciuperceni, spre exemplu, s-a stabilit ca o zi pe săptămână să vină reprezentantul Ocolului Silvic Târgu Jiu pentru a sta de vorbă cu cetăţenii care deţin suprafeţe de pădure mai mici de 30 de hectare. Și Ocolul Silvic Motru are în pază anumite suprafețe de pădure la Ciuperceni, spun autorităţile. "Suntem foarte aglomerați în perioada aceasta. Vin oamenii la primărie să facă contractele cu cei de la silvic. Miercurea am stabilit, atunci vin și cei de la silvic, le-am pus la dispoziție sala de ședințe. Noi am avea în jur de 700 de proprietari care vor beneficia de această măsură. Este o problemă la noi că acțiunea este făcută de Ocoloul Silvic Târgu Jiu. Cel de la Motru nu a inițiat nimic până acum", a spus Dumitru Tăloi, primarul comunei Ciuperceni.
Sute de persoane au mers vineri la primăria Bălănești pentru a-și perfecta actele în vederea obținerii ajutorului financiar pentru plata serviciilor silvice pe anul în curs. "Îmi completez dosarul. Ne ajută acești bani pe care nu îi mai plătim, la condițiile care sunt. Noi avem în jur de 1 hectar, pentru noi este ceva de bine. Până acum plăteam noi. Orice mic ajutor contează", a spus Ileana Dănilă din satul Ohaba.
Oamenii spun că micii proprietari de pădure trebuiau sprijiniți mai de mult. "Am făcut dosarul pentru pădure. Am 60 de ari de pădure. Ne ajută foarte mult ajutorul. A venit o lege foarte bună. Trebuia să se aplice mai de mult această lege. Dar e bine și acum", a explicat Gheorghe Stroie din Bălănești.
Și la Bărbătești sunt mulți cetățeni care vor putea beneficia de ajutor financiar pentru plata serviciilor silvice. "Încercăm să ajutăm oamenii să poată obține acest ajutor. Sunt niște probleme, dar o să-i ajutăm până la urmă ca să putem mulțumi cât mai multă lume. Legea e puțin ambiguă, iar titlurile de proprietate sunt date și pe defuncți, pe mai mulți moștenitori. Și atunci trebuie să găsim o soluție, să nu dezavantajăm pe nimeni", a declarat Adrian Mangu, primarul comunei Bărbătești.