NOU! Abatoare în micile ferme de creştere a animalelor
Fermierii gorjeni au acum posibilitatea să-şi înfiinţeze propriile abatoare în cadrul fermelor de animale sau centre de sacrificare. Un act normativ care a intrat în vigoare la finele săptămânii trecute le oferă această posibilitate. De-a lungul anilor au fost fermieri gorjeni care și-au exprimat dorința de a înființa pe lângă fermelor lor de animale un mic abator, dar legea nu le permitea. Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare Gorj cred că fermierii gorjeni nu vor demara astfel de investiţii pentru că sunt costisitoare.
Crescătorii de animale din Gorj au undă verde să-și înființeze în propria fermă abatoare de capacitate mică sau centre de sacrificare. De vineri, 27 ianuarie 2017, au intrat în vigoare prevederile ordinului președintelui ANSVSA care stabileşte condiţiile minime de funcţionare pentru abatoarele de capacitate mică. Astfel, crescătorii de bovine, ovine, caprine și porcine pot să își sacrifice animalele din fermele proprii. Carcasele vor putea fi comercializate în măcelării, restaurante, cantine, magazine, carmangerii sau alte unități de alimentație publică.
În aceste abatoare mici de pe lângă ferme pot fi sacrificate maximum 50 de capete/lună de ovine, caprine sau porcine sau 10 capete/lună de bovine. Abatoarele mici, altele decât punctele de tăiere din ferme, pot să sacrifice 200 de capete/lună de ovine, caprine și porcine și 40 de capete/lună de bovine. "Condițiile sunt cam aceleași ca și pentru abator. Adică respectarea distanței de ultima clădire, fluxul tehnologic să fie respectat, gresie, faianță, fosă sau canalizare, apă caldă, apă rece. Va fi foarte costisitor pentru crescătorii de animale. Am fost prin piață astăzi și am mai discutat cu oamenii din Hală, ar fi o treabă bună pentru ei. Să facă un punct de tăiere", a explicat Nicolae Călescu, directorul DSVSA Gorj.
Conform reprezentanţilor direcţiei, acum fermierii gorjeni pierd mulți bani, primind sume derizorii din vânzarea animalelor la abatoare. "Acum le duc la abatoarele de la Broșteni în Mehedinți, ori la Diana, la Vâlcea. Singurul abator în Gorj este la Drăguțești, dar taie puțin. Le dau oamenii pe te miri ce. Şase lei kilogramul de carne, plus că retrage din carcasă câteva kilograme bune. Îmi spunea cineva de la Ungureni că a dat două vaci mari cu 3000 lei amândouă", a mai spus directorul Nicolae Călescu.