Gorj: Indemnizații mai mari, încasate ilegal de primar și viceprimar

Primarul și viceprimarul comunei gorjene Ionești au încasat mai mulți bani de la primărie decât era legal. Bani în plus au încasat și opt funcționari publici, secretarul primăriei, dar și bibliotecara.

Inspectorii Curții de Conturi Gorj au descoperit cum a primit primarul din Ionești mai mulți bani prin calcularea greșită a indemnizației.

”În luna aprilie 2023, pentru primarul și viceprimarul comunei, în mod eronat au fost calculate și plătite alte drepturi de natură salarială reprezentând sume acordate retroactive. În luna aprilie 2023, primarului comunei Ionești i-a fost plătită suma brută de 2.400 lei, iar viceprimarului comunei Ionești i-a fost plătită suma brută de 1.800 lei. Potrivit prevederilor legale indemnizația primarului comunei Ionești a fost stabilită la valoarea brută de 9.200 lei(2.300 lei x 4), iar acesta trebuia să fie acordată retroactiv ca diferență dintre indemnizația de 9.200 lei și 8920 lei indemnizație în vigoare la data apariției legii. Din verificările efectuate a rezultat că deși diferența lunară ce trebuia acordată retroactiv primarului comunei Ionești, era în sumă brută de 1.400 lei, acestuia i-a fost plătită în luna aprilie 2023, suma de 2.400 lei. De asemenea, în perioada aprilie-august 2023, indemnizația lunară a primarului comunei Ionești a fost stabilită și plătită la valoarea brută de 9.400 lei, deși potrivit reglementărilor legale aceasta trebuia stabilită la valoarea brută de 9.200 lei. Ca urmare, a fost acordată în mod nelegal, suma brută de 1.000 lei”, se arată în raportul Curții de Conturi.

De aceleași beneficii s-a bucurat și viceprimarul din localitate. ”Indemnizația viceprimarului comunei Ionești a fost stabilită la valoarea brută de 6900 lei, iar acesta trebuia să fie acordată retroactiv ca diferență dintre indemnizația de 6.900 lei și 6.690 lei. Din verificările efectuate a rezultat că deși diferența lunară ce trebuia acordată retroactiv viceprimarului comunei Ionești, era în sumă brută de 1.050 lei, acestuia i-a fost plătită în luna aprilie 2023, suma de 1.800 lei, fiind încasată necuvenit suma bruta de 750 lei. De asemenea, în perioada aprilie- august 2023, indemnizația lunară a viceprimarului comunei Ionești a fost stabilită nelegal la valoarea brută de 7.050 lei, întrucât potrivit reglementărilor legale aceasta trebuia stabilită la valoarea brută de 6.900 lei, fiind acordată în mod nelegal, suma brută de 600 lei”, se mai arată în același raport

S-au făcut greșeli de calcul, în plus, și pentru plata salariilor a opt funcționari din Primaria Ionești, precum și pentru secretarul primăriei. ”Totodată, în luna aprilie 2023, pentru un număr de 8 salariați din cadrul aparatul de specialitate al primarului comunei Ionești, cuprinși în eșantion, au fost acordate și plătite, în mod nelegal, drepturi de natură salarială. Valoarea brută a acestor sume acordate în mod nelegal este de 12.915 lei. De asemenea, în perioada aprilie-august 2023, salariul brut lunar al secretarului general al comunei Ionești a fost stabilit la suma de 7.003 lei, deși potrivit reglementărilor legale acesta nu trebuia să depășească nivelul indemnizației lunare a funcției de viceprimar de 6.900 lei. Ca urmare, a fost acordată în mod nelegal, suma brută de 515 lei. Astfel, pentru un număr de 8 salariați din cadrul aparatul de specialitate al primarului”, au mai stabilit inspectorii Curții de Conturi.

Greșeli de calcul s-au făcut și la stabilirea salariului bibliotecarei. În acest caz au fost efectuate cheltuieli de personal cu încălcarea cadrului legal, în valoare brută de 15.384 lei, ca urmare a stabilirii eronate a salariului de bază cuvenit persoanei încadrate în funcția contractuală de execuție de „Bibliotecar, studii medii, gradația 5”, în cadrul aparatului de specialitate al primarului comunei Ionești, în perioada ianuarie 2023 - decembrie 2023.

Vizualizări: 1,629

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: