Focuri de armă la CE Rovinari
Un bărbat de 27 de ani din localitatea Roşia Jiu a fost reţinut sâmbătă de poliţişti, după ce a furat cablu electric de cupru dintr-un depozit al Complexului Energetic Rovinari. Poliţiştii au fost nevoiţi să folosească arma din dotare pentru a-l imobiliza pe tânăr, care de altfel nu a acţionat singur la sustragerea materialului. Acesta nu este primul furt de proporţii petrecut la CE Rovinari. În vremea când director era Laurenţiu Ciurel a avut loc un furt de ţeavă, prejudiciul fiind de câteva miliarde.
Cablul electric de cupru este de aproape 200 de metri şi valorează peste 1 miliard de lei vechi. Potrivit reprezentanţilor Complexului Energetic, cel puţin 10 persoane au contribuit la sustragerea lui întrucât cântăreşte foarte mult. Cei care ar fi trebuit să păzească depozitul Pinoasa, unde era ţinut cablul susţin că nu au văzut şi nu au auzit nimic. Ei au sesizat dispariţia cablului electric, aproape 200 de metri, abia după ce hoţii dispăruseră cu el. Potrivit lor, hoţii au pătruns în depozit pe un geam. „Am fost sunaţi de către o colegă care ne-a spus că geamul depozitului a fost spart şi că lipseşte cablul electric ce era depozitat acolo. Am chemat poliţia, noi nu am putut da detalii despre hoţi pentru că nu am văzut şi nu am auzit nimic dar au plecat să-i caute şi l-au prins pe unul dintre ei”, a spus unul dintre paznici. Pentru a-l putea imobiliza pe tânăr, poliţiştii au tras trei focuri de avertisment.
Hoţi cu experienţă
Hoţii au acţionat extrem de repede. Deşi poliţiştii au depistat în doar câteva ore unde a fost depozitat cablul sustras, la o casă din Roşia Jiu, nu au mai găsit la faţa locului decât mantaua cablului, cuprul fusese cel mai probabil vândut. În urma percheziţiei efectuate la casa cu pricina, poliţiştii au mai găsit şi alte materiale aparţinând Complexului Minier, fapt ce dovedeşte că tinerii au prădat de mai multe ori depozitele Complexului. „Pe lângă bunurile aparţinând exploatării miniere, am găsit la faţa locului şi obiecte furate din locuinţele oamenilor. Urmează ca în urma cercetărilor să depistăm atât răufăcătorii cât şi persoanele victimele acestor furturi”, a precizat Daniel Tică, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj.
Un kilogram de cupru se vinde pe piaţa din Târgu Jiu cu cel puţin 16 lei.
Al doilea furt
Numărul furturilor de fier vechi a crescut simţitor, disponibilizările din ultima vreme fiind poate principalul motiv. Aşadar, pe nota de presă a Poliţiei există în fiecare zi câte un astfel de caz însă furtul de acum aminteşte de unul petrecut în urmă cu aproape un an. Atunci, zeci de tone de ţeavă de alamă din depozitul Complexului Energetic Rovinari au dispărut, în urmă cu aproape un an, cu complicitatea unor angajaţi, deşi unitatea energetică are încheiat un contract de pază şi cu o firmă din Târgu Jiu. Furtul a fost anunţat de directorul de atunci Laurenţiu Ciurel Şeful CE Rovinari spunea că firma care asigură paza, SC Signonvice SRL Târgu Jiu, nu a ştiut nimic despre dispariţia metalului. „Ţevile au fost scoase organizat. Nu au fost furate cu roaba ca la ţară. Au ieşit pe poarta unităţii. Firma de pază poate să plătească paguba doar în cazul în care se constată că ţevile de alamă au dispărut prin efracţie, ceea ce nu este cazul aici”, spunea Ciurel. Prejudiciul a fost atunci de câteva miliarde de lei vechi.