Fermă cu angajați nepalezi. Fermier: Voi renunța la agricultură că merg mai mult în pierdere
Seceta, lipsa forței de muncă, dar și lipsa unei piețe de desfacere bine pusă la punct la nivel național, determină tot mai mulți fermieri să renunțe la a mai crește animale și să se axeze pe alte afaceri care le pot aduce profit. Este și cazul unui fermier din comuna Săulești care se gândește serios să renunțe la animale pentru că activitatea este mai mult în pierdere.
Alin Dodoacă este un antreprenor din comuna Săulești care deține o fermă de animale, iar vitele crescute aici sunt încărcate în TIR-uri și duse la export unde carnea este la mare căutare. Pe piața din România nu a putut livra pentru că nu există cerere.
Cu toate că nu duce lipsă de comenzi, fermierul se gândește serios să renunțe la a mai crește animale pentru că nu are forța de muncă. A fost nevoit să apeleze la serviciile muncitorilor nepalezi la fermă, iar furajele sunt foarte scumpe mai ales în contextul secetei din acest an.
”Vreau să vă spun că nu mai am foarte multe vite pentru că încerc să renunț la a mai crește animale. Efectiv nu se mai merită. Nu găsesc oameni care să muncească, am fost nevoit să aduc trei nepalezi și mai aștept încă 10. Vitele crescute de mine ajung la un intermediar care le trimite la export, Egipt, Franța, Grecia, Spania, acolo unde sunt contracte. Am sesizat că în România nu este o tradiție în consumul de carne de vită. Nu cred că voi mai continua cu ferma pentru că nu se merită, nu vreau să mai investesc în acest domeniu. Vreau să vă spun că merg pe pierdere de 2 ani de zile, și din cauza climei, dar și a lipsei de forță de muncă. Dacă mă iau după producția de anul acesta în agricultură, cu seceta asta sunt din nou pe minus. Nu-mi convine să dau bani să cumpăr nutreț”, povestește Alin Dodoacă.
În paralel, fermierul din Săulești a dezvoltat o afacere și în domeniul instalațiilor tehnico-sanitare și are lucrări în toată țara. Deși nu duce lipsă de lucrări, lipsa muncitorilor îi fac mari probleme.
”Vreau să vă spun că eu din 2004 am angajați și până acum cred că am schimbat 1.000 de oameni. Din comună am foarte puțini, mulți au plecat în străinătate, iar la cei care au rămas acasă nu le place muncă. Mai am salarii și alte zone din țară unde am lucrări, și nepalezi, nici ăștia nu sunt cine știe ce, dar măcar îți faci treaba cu ei. V-am zis, aștept acum să îmi vină 10 nepalezi că în România, sau la mine în sat, nu găsesc”, a mai spus Alin Dodoacă.
În situația fermierului din Săulești sunt mulți alții din Gorj dar și din țară care sunt nevoiți să renunțe la animale pentru că nu găsesc forță de muncă dar și pentru că piața de desfacere din România nu este motivantă pentru producătorii autohtoni.