Secretele unei culturi reușite de salată verde
Cultivarea salatei verzi este destul de ușor de realizat de oricine și fiecare gospodar poate planta un strat de salată în grădină. Salata verde, indiferent de tipul de salată ales, crește destul de rapid și este foarte ușor de plantat.
Majoritatea tipurilor de salată verde au o creștere rapidă și sunt gata de recoltat la doar 4 până la 6 săptămâni de la însămânțare. Ele pot fi cultivate în straturi de grădină sau în vase, majoritatea prosperând în temperaturile mai reci de primăvară și toamnă. Există însă anumite specii de salată care sunt tolerante la căldură pentru recoltarea de vară.
Orice tip de salată verde alegeți, trebuie să știți că sunt culturi de vreme rece, care cresc la începutul primăverii, când temperaturile sunt între 10 - 20 C. Odată ce sosește căldura verii, verdețurile precum salata verde, rucola și spanacul trec rapid de la producția de frunze la producția de flori și semințe. Când plantele înfloresc, aroma scade iar frunzele devin mai amare.
Dacă plantați salată verde într-o grădină, căutați un loc însorit sau parțial umbrit. Vara, o oarecare umbrire a verdețurilor sezonului rece poate ajuta la întârzierea înfloririi și la extinderea recoltei.
Salata verde crește cel mai bine în sol fertil, care reține umiditatea, așa că puneți puțin compost sau gunoi de grajd bine putrezit înainte de plantare.
Deoarece majoritatea tipurilor de culturi de salată au rădăcini puțin adânci și cresc rapid, acestea necesită o cantitate uniformă de umiditate. Dacă solul este uscat pentru o perioadă îndelungată de timp, plantele pot înflori sau frunzele vor deveni amare.
Nu lăsați solul să se usuce, mai ales pe vreme caldă. Când plantele ajung la aproximativ 5 cm înălțime, mulciți în jurul lor cu compost pentru a sigila umezeala din sol.