Familie de gospodari! Toți trăiesc din agricultură!
Zeci de familii din Muşeteşti au găsit în solarii singurul mod de a duce un trai decent, chiar dacă muncesc de dimineața până seara în câmp. Este și cazul familiei Vîlceanu din cătunul Copuz, care are o gospodărie cu trei solarii, pe 600 de metri pătrați. Investiția a fost una costisitoare, iar de muncit muncesc toată ziua, însă se declară mulțumiți câtă vreme toată familia trăieşte din asta.
În cătunul Copuz din comuna Mușetești trăiește familia Vâlceanu. O familie numeroasă care a pus bazele unei afaceri cu solarii. Produc roșii, ardei, castraveți pe care apoi le vând în piața din Târgu Jiu. Doamna Polina este cea care trudește și dimineața și seara în solarii și spune că este mulțumită de recolta de anul acesta. ”Am început în urmă cu doi ani. Am început prima dată cu spanac, salată după aceea roșii, castraveți și ardei. Deja roșiile sunt pe final, ultimul cules cum s-ar zice. Am făcut roșii, nu pot să spun, acum urmează ardeiul să-l ducem pe piață iar în toamnă castraveții. De exemplu, la un cules de roșii luăm în jur de șapte, opt lădițe. Copiii sunt cei care merg cu marfa în piață”, a spus Polina Vâlceanu. Cel mai mic dintre solarii a costat aproape 8.000 de lei. Mai are însă alte două mai mari iar recolta variază de la an la an.
Nemulțumiți de piaţa de desfacere
Nemulțumirea agricultorilor este că legumele nu prea mai au preț în piață iar munca este una foarte grea. ”Partea de desfacere este foarte grea, muncă este foarte multă, muncim zilnic, și dimineața și seara, în timpul zilei nu ne putem băga în ele de căldură, dar zilnic muncim, crește buruiana repede. Investiția a fost foarte mare și nu am reușit până acum să ne scoatem banii. Deocamdată nu ne extindem, rămânem așa pe poziții”, mărturisește Polina Vâlceanu. Femeia spune că a fost mare noroc că și zona i-a ajutat din punct de vedere al climei, pământul este roditor însă chiar și așa există riscul ca plantele să se îmbolnăvească. ”Eu sincer nu sunt mulțumită de banii pe care îi obținem în raport cu munca pe care o depunem. Toată familia ne ocupă, toți muncim, și copiii dar vă spun, este foarte multă muncă deși avem doar 600 de metri pătrați”, a spus Polina Vâlceanu, agricultor.