Eforturi pentru reducerea datoriilor UATAA Motru către Finanţe şi CEO
Conducerea Uzinei de Agent Termic şi Alimentare cu Apă (UATAA) Motru face eforturi să achite datoriile pe care le înregistrează societatea faţă de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Gorj, dar şi către CE Oltenia. Sumele datorate se ridică la circa 15 milioane de lei, cea mai mare parte, circa 12 milioane, fiind către furnizorul de cărbune. Directorul Eugen Corcoaţă a vorbit de un plan ambiţios, ca până la finele anului să achite integral dările către stat. În ceea ce priveşte restanţele faţă de CE Oltenia, uzina a început să facă plăţi zilnice, cuantumul sumelor virate în conturile complexului fiind în funcţie de încasări.
De luna trecută UATAA Motru virează zilnic bani în conturile CE Oltenia, în încercarea de a mai reduce restanţele pentru cărbune livrat. Încasările de la populaţie au crescut în ultima perioadă, spune conducerea unităţii, mai ales după ce la nivelul municipiului Motru a fost deschisă o casierie specială pentru plata agentului termic şi a apei calde. Directorul uzinei, Eugen Corcoaţă, spune că are un plan prin care să reducă pe cât posibil restanţele faţă de complex. „Dat fiind faptul că sunt instituţiile cu cele mai mari datorii pe care societatea noastră le înregistrează, am demarat începând cu luna ianuarie un program ambiţios de plăţi zilnice pentru Complexul Energetic, bani pe care noi reuşim să-i încasăm din energia termică livrată populaţiei, societăţilor comerciale cu care avem contract, facem efectiv plăţi de 5 mii-10 mii lei zilnic, bani care intră în conturile complexului. Sperăm ca sfârşitul lui 2015 să ne prindă cu o sumă mai mică decât înregistrăm acum.Vom face memorii, astfel încât să beneficiem de ajutoare de stat, ca în trecut, valoarea să meargă în conturile Complexului Energetic”, a declarat Eugen Corcoaţă, directorul UATAA Motru.
În 2011 statul a acordat pentru UATAA Motru circa 8 milioane de lei, în 2013 alţi 1.5 milioane, bani din care au fost achitate restanţele pentru cărbunele contractat de la complex.
Uzina înregistrează datorii mai vechi şi către Administraţia Finanţelor Publice Gorj. Penalităţile au ajuns să fie mai mari decât suma datorată bugetului de stat. Conducerea unităţii şi-a propus ca până la finele anului să se achite integral de aceste obligaţii, tocmai pentru a evita noi penalităţi. „La începutul sezonului rece Finanţele Publice ne-au notificat cu o datorie de 5 milioane lei, am reuşit până la 1 ianuarie să achităm 2 milioane. Au mai rămas 3 milioane de plată, din care 1.2 milioane înseamnă debit şi 1.8 milioane înseamnă penalităţi şi alte accesorii, dobânzi. Plătim lunar prin poprirea pe contul de energie electrică şi, mai nou, ANAF ne-a notificat astfel încât 5 din cele 7 asociaţii de proprietari îşi dirijează încasările zilnice către ANAF. În luna ianuarie societatea a plătit nu mai puţin de 650 de mii de lei”, a precizat directorul Eugen Corcoaţă.
Uzina de Termoficare de la Motru mai are de recuperat de la populaţie circa 19 milioane de lei.