Dragobete, sărbătoarea iubirii la români. Tradiții și obiceiuri

Dragobetele, celebrat în fiecare an pe 24 februarie, este considerat echivalentul românesc al popularului Valentine's Day. Cu toate acestea, Dragobetele are rădăcini mult mai profunde, în vechile tradiții și credințe românești. De la ritualurile în care tinerii se adunau pentru a-și găsi perechea, până la simbolistica renașterii naturii, Dragobetele reprezintă o combinație unică între celebrarea iubirii și începutul primăverii.

Una dintre cele mai cunoscute tradiții de Dragobete era cea în care tinerii, îmbrăcați în straie de sărbătoare, se adunau în păduri sau pe câmpii pentru a culege primele flori de primăvară. Atmosfera era una deosebit de veselă, presărată cu cântece și jocuri.

Un obicei specific, cunoscut drept „zburătoritul”, implica alergarea fetelor spre sat, urmărite de băieți. Dacă tânărul reușea să prindă fata de care era îndrăgostit și aceasta accepta sărutul, se considera că între cei doi începea o relație serioasă, adesea urmată de logodnă. Expresia populară „Dragobetele sărută fetele” provine tocmai din importanța acestui gest – sărutul fiind un simbol puternic al apropierii sufletești și un semn de angajament, conform Cultura.ro.

Florile de primăvară, precum ghioceii și viorelele, aveau o semnificație aparte de Dragobete. Tinerii obișnuiau să le ofere drept mărțișoare sau pur și simplu ca semn al afecțiunii. Florile culeseseră deja încărcătura magică a naturii care renăștea, iar oferirea lor persoanei iubite era considerată un gest binecuvântat, menit să aducă noroc și prosperitate.

De asemenea, fetele foloseau aceste flori în diverse ritualuri de frumusețe sau pentru a crea coronițe. Se spunea că florile proaspete conferă prospețime și persoanei care le poartă, subliniind că frumusețea exterioară este în strânsă legătură cu cea interioară și cu starea de bucurie.

Un obicei mai special este acela al strângerii zăpezii proaspete în ziua de Dragobete. Fetele topeau zăpada și se spălau pe față și păr cu apa obținută, în credința că astfel vor deveni mai atrăgătoare și vor avea parte de noroc în dragoste pe tot parcursul anului.

Se considera că zăpada strânsă de Dragobete era „zăpada zânelor”, încărcată cu energie pozitivă și putere de regenerare, deoarece era asociată cu începutul primăverii. Acest ritual subliniază credința populară că frumusețea vine din comuniunea cu forțele naturii și din respectul față de ciclul anotimpurilor.

În tradiția românească, se spune că în ziua de Dragobete păsările „se logodesc”, adică își găsesc perechea și încep să-și construiască cuiburile. Acest comportament al păsărilor era văzut ca un semn de bun augur, oamenii preluând simbolic acest moment pentru a-și găsi și ei jumătatea.

„Dragobetele Sărută Fetele” – importanța acestui sărut


Expresia „Dragobetele sărută fetele” este probabil cel mai cunoscut slogan al acestei sărbători. Sărutul reprezintă un gest de apropiere și de confirmare a sentimentelor, simbolizând dragostea și intenția de a construi o legătură solidă.

În multe zone rurale, dacă o fată nu era sărutată de Dragobete, se considera că nu va avea parte de iubire în acel an. Chiar dacă astăzi această superstiție nu mai este luată în serios, ea arată importanța pe care comunitățile tradiționale o acordau semnelor vizibile de afecțiune în viața de zi cu zi.

Vizualizări: 727

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: