Doi lideri sindicali concediaţi din CE Oltenia

Primele două concedieri în Complexul Energetic Oltenia s-au înfăptuit ieri, viitorii şomeri fiind Marius Popescu şi Bogdan Bejinaru de la Cariera Jilţ Nord. Ei au fost daţi afară pentru că nu au acceptat noile posturi de electrician şi primitor-distribuitor. Marius Popescu era jurist, iar Bogdan Bejinaru economist. Cei doi sunt şi lideri de sindicat la organizaţia lui Gîrjoabă, considerând abuzul administraţiei şi mai mare. Potrivit legii, responsabilii sindicali nu pot fi concediaţi. Ei sunt în preaviz până pe 28 august, iar acum aşteaptă deciziile pentru a le ataca în instanţă.

Reorganizarea TESA din cadrul CE Oltenia va fi finalizată pe 1 august, anunţa conducerea. Chiar dacă aceasta nu s-a terminat, ieri au fost concediaţi doi angajaţi de la Cariera Jilţ Nord. Marius Popescu şi Bogdan Bejinaru s-au exprimat în ultima vreme împotriva conducerii companiei, acuzând o serie de abuzuri. Bogdan Bejinaru s-a pus rău cu cei din conducere după ce a fotografiat şi a dat publicităţii imagini cu maşina în care erau transportaţi minerii la lucru, în picioare, fiindu-le pusă viaţa în pericol. Popescu are şi el procese cu societatea pentru recuperarea zilelor de concediu de odihnă tăiate din cauza concediului medical. Şi asta nu e tot.

Au supărat conducerea

„Răbdarea“ conducerii s-a terminat aseară, după ce Marius Popescu a apărut la o emisiune cu liderii sindicali Constantin Mitrescu şi Dan Pîrvulescu. A fost primul concediat de la TESA. „Pe mine m-au dat primul afară şi apoi pe Bogdan Bejinaru. Au trimis special oameni de la Târgu Jiu. Cel mai probabil are legătură cu faptul că noi am vorbit despre abuzurile lor şi chiar am fost la o emisiune tv. Probabil asta i-a deranjat şi mai mult. Realizatoarea a încercat să intre în direct cu domnul Ciurel şi cu domnul Ruşeţ, dar nu au vrut“, a explicat acesta. El este lider de sindicat la Sindicatul Salariaţilor din CE Oltenia, condus de Corneliu Gîrjoabă. „Potrivit articolului 60 din Codul Muncii nu poţi da afară un responsabil sindical. O să ne vedem în instanţă. Au vrut să scape de noi, să nu mai audă comentarii. Dar nu vor scăpa pentru că munca mea la sindicat tot mi-o voi face, acolo tot voi merge“, a declarat Popescu. Acestuia i s-a propus un post de electrician în locul celui de jurist. Salariul ar fi rămas acelaşi deoarece un jurist de gradul 5, aşa cum era încadrat Popescu, are o leafă de 2000 de lei. „Eu eram singurul jurist din complex de nivelul 5. Ca electrician salariul nu mi se schimba, dar eu nu mă pricep. Eu sunt jurist, am terminat facultate, am făcut master în domeniu şi o să termin şi doctorat“, a spus acesta.

bejinaru_newBogdan Bejinaru este preşedinte executiv la sindicatul lui Gîrjoabă. El a povestit cum a fost dat afară. „A venit de la Târgu Jiu doamna Roxana Ecovescu. Mi-a dat informarea pentru funcţia de primitor-distribuitor, cu salariul mai mic cu 500 de lei. În informare scrie că refuzarea postului atrage după sine desfacerea contractului de muncă. Le-am spus că ne vedem în instanţă“, a declarat Bejinaru. El se aşteaptă ca şi soţia sa, Andreea Bejinaru, să aibă aceeaşi soartă.

SESIZARE

Corneliu Gîrjoabă, preşedintele Sindicatului Salariaţilor din CE Oltenia, va face sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj. „Este încălcat articolul 60. O să sesizez ITM ca să atenţionez că vor să-mi destructureze sindicatul. În cazul celor doi se încalcă legea. Este dictatură. Pun pumnul în gură celor care au ceva împotriva acestor neocomunişti“, spune Gîrjoabă.

informare_concediere_marius_popescu

Vizualizări: 7,380

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: