Detalii din dosarul directorilor CEO. A recunoscut fapta și a restituit mita

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au făcut progrese semnificative în investigarea dosarului „în care sunt implicați foști directori de la CE Oltenia. DNA l-a trimis în judecată pe Cătălin Liviu Stănculescu, directorul Direcției Energie din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), pentru trafic de influență în formă continuată, după ce trei complici ai săi au colaborat cu procurorii, oferind informații esențiale despre afacerea sa.

Anchetatorii au descoperit că, în perioada 25 iulie 2022 – 23 martie 2023, Cătălin Liviu Stănculescu ar fi primit 13.000 de euro de la administratorul SC Techno Montaj SRL, o firmă cu contracte cu CE Oltenia. Stănculescu susținea că are influență asupra Directoratului CE Oltenia, care se ocupă de aprobarea plăților, și că ar putea urgenta plata facturilor emise de Techno Montaj SRL.

După ce procurorii au dezvăluit operațiunile lui Stănculescu, acesta și-a recunoscut faptele și a returnat integral mita descoperită, conform informațiilor din dosar citate de Gândul.ro.


Procurorii DNA au ajuns la Stănculescu după ce un alt director a refuzat o mită de jumătate de milion de euro, dezvăluind că „băieții deștepți din Energie” se simțeau în siguranță, crezând că afacerile lor merg perfect și nimic rău nu li se poate întâmpla. În mod neașteptat, unul dintre complicii săi, Ion Petre, administratorul SC Techno Montaj SRL, a oferit informații esențiale, completând ancheta.

Confesiunile făcute la DNA au scos la iveală legături și practici corupte. La sfârșitul anului 2023, oficialul care a refuzat mita-record a dezvăluit că Stănculescu era apropiat de reprezentanții mai multor furnizori, printre care Stefi Construct International SRL, Turbomed SRL și alții. Martorul a povestit cum Stănculescu returna referatele și caietele de sarcini cu cerințe de majorare a prețurilor sau modificări tehnice.

Într-un caz specific, achiziția unor pompe speciale, Stănculescu ar fi cerut majorarea valorii de la 1,4 milioane lei la peste 3 milioane lei, fără a schimba structura achiziției. De asemenea, a transmis furnizorilor să fie pregătiți pentru licitații viitoare, pe fondul pierderii de personal la CE Oltenia.

Martorul a mai povestit că Stănculescu susținea interesele financiare ale firmelor menționate în schimbul unor sume de bani și că a cerut oprirea unor acorduri cadru și prelungirea altora, în funcție de interesele financiare.

Ion Petre, administratorul SC Techno Montaj SRL, a detaliat cum a intrat în legătură cu Stănculescu, cum îi livra mita și de ce a renunțat ulterior la serviciile sale. În perioada iunie 2022 – februarie 2024, Petre a fost angajat și administrator al SC Techno Montaj SRL, firma având activități de construcții și montaj în domeniul energetic.


Întâlnirile între Ion Petre și Stănculescu aveau loc de obicei în fața casei directorului. În total, Petre i-a dat lui Stănculescu 13.000 de euro pentru a urgenta plata facturilor emise către CE Oltenia. Ultima plată a fost făcută în martie 2023, când Petre a observat că mita nu mai avea efect.

Relația dintre cei doi s-a răcit, iar plățile nu mai erau efectuate înaintea termenului de 60 de zile. Astfel, Petre a încetat să îi mai dea bani lui Stănculescu, care a fost în cele din urmă trimis în judecată de DNA pentru trafic de influență în formă continuată.

În timpul întâlnirii, Cătălin Liviu Stănculescu i-a spus lui Ion Petre că va vedea dacă poate face ceva în acest sens și că va încerca să-l ajute. Cei doi au stabilit să mențină legătura.

Ion Petre le-a spus anchetatorilor că la astfel de întâlniri cu funcționari publici nu se discută detalii concrete privind cuantumul sumelor date/primite, iar sumele de bani respective nu sunt numărate de funcționarul public în prezența sa și nu este întrebat despre conținutul plicului. Totuși, ambele părți știu că ceea ce se dă/primește sunt bani, iar Ion Petre le-a spus procurorilor DNA că la fel au stat lucrurile și în cazul întâlnirilor pe care le-a avut cu Cătălin Liviu Stănculescu, notează procurorii, conform Gândul.

Ion Petre, administratorul SC Techno Montaj, și Cătălin Liviu Stănculescu s-au întâlnit de mai multe ori după aceea, iar aceste întâlniri aveau loc tot în fața casei celui din urmă.

Ion Petre a spus că i-a dat lui Cătălin Liviu Stănculescu suma de 13.000 de euro – în care erau incluși și cei 1.000 de euro dați la prima întâlnire – și că au fost în total șase-șapte întâlniri. Toate aceste sume de bani au fost date lui Cătălin Liviu Stănculescu pentru urgentarea plății facturilor emise de Techno Montaj către CE Oltenia. Totuși, Ion Petre a declarat și că Stănculescu nu i-a pretins niciodată vreo sumă de bani, ci doar a primit sumele date de el.

Ion Petre a mai menționat, în fața procurorilor DNA, și faptul că a ținut o evidență a sumelor pe care i le-a dat, de-a lungul timpului, lui Cătălin Liviu Stănculescu. Evidența era ținută în format electronic, în calculatorul pe care îl folosea și care a fost ridicat de DNA pentru a fi percheziționat informatic.

În cazul lui Cătălin Liviu Stănculescu, în denumirea documentului electronic care conținea borderoul de dividende, Ion Petre a menționat ,,Stanc” și suma în euro, iar cu privire la euro a menționat simbolul valutei euro, respectiv ”e”. Pentru a stabili cuantumul fiecăreia dintre tranșele care au compus suma totală de 13.000 euro ar trebui observate denumirile cu care a salvat borderourile de dividende asociate acestor mențiuni – ”Stanc”.

Ion Petre i-a dat lui Cătălin Liviu Stănculescu suma de 13.000 de euro, împărțită în tranșe, la maximum o săptămână de la data întocmirii borderourilor de dividende, dată menționată de martor în denumirea documentului electronic în care se regăsesc salvate aceste borderouri.

Ultima sumă de bani pe care Ion Petre i-a dat-o lui Cătălin Liviu Stănculescu a fost „pasată” în luna martie  a anului 2023, a precizat Ion Petre, moment dincolo de care a oprit această activitate, „deoarece a observat că darea unor sume de bani către acesta nu mai aveau niciun efect, întrucât Techno Montaj avea facturi emise către CE Oltenia în acea perioadă al căror termen de plată depășise 60 de zile de la data emiterii facturii”.

Cum termenul de plată începea să fie depășit din ce în ce mai des, Ion Petre l-a „presat” pe Cătălin Liviu Stănculescu să rezolve situația, iar acesta a spus că „insistă și face tot ce poate pentru urgentarea plăților, dar nu l-a mai căutat pe acesta după luna martie 2023 și nici el pe martor (n.red. – Ion Petre)”.

Vizualizări: 4,466

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: