Depozitul de cărbune al Carierei Roşiuţa s-a mutat în curţile oamenilor
Locuitorii din Roşiuţa au depozite întregi de cărbune chiar lângă casă. Chiar dacă le-au fost ocupate abuziv hectare întregi de teren şi nu pot duce o viaţă liniştită din cauză prafului şi a zgomotului provenit de la lucrările miniere oamenii spun că nu au primit nici măcar promisiuni de despăgubire de la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO).
În perioada 2003-2004 s-a făcut un studiu de impact prin care s-a decis că depozitul de cărbune al carierei Roşiuţa, amplasat în vecinătatea zonei locuite, a afectat 15 familii. Doar zece dintre familiile afectate de lucrările miniere au fost strămutate. Celelalte cinci spun că nu au cerut Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia despăgubiri pentru hectarele întregi de teren care le-au fost ocupate pentru că nu au ştiut că au acest drept. Astfel, oamenii sunt nevoiţi să suporte praful şi zgomotul produs de excavatoarele carierei Roşiuţa doar pentru faptul că nu-şi cunosc drepturile. „Am un hectar de teren care mi l-au ocupat cu cărbune. Nu a venit nimeni să-mi dea ceva banii pentru el, eu nu ştiu unde să mă duc să cer iar ca să mai umblu prin tribunale nu pot, nu am nici bani şi nici puterea să mă judec cu cineva”, a spus Elena Cărăunţ.
SNLO face promisiuni
Societatea Naţională a Lignitului spune că îi va despăgubi pe cei în cauză. „Vom purta discuţii cu cei cinci proprietari în vederea strămutării lor, aceştia pot fie să ceară plata gospodăriilor fie să ceară reconstrucţia într-un loc ales de ei sau de către noi”, a precizat Daniel Burlan, director SNLO.
Oamenilor le este extrem de greu să-şi părăsească locuinţele însă spun că nu mai pot duce o astfel de viaţă. „Tot timpul e zgomot, nu putem dormi, să nu mai spunem de praful pe care îl inhalăm, practic sănătatea noastră e în pericol. Îmi va fi greu să o iau de la capăt în altă parte, aici m-am născut şi am crescut mă leagă multe de acest loc”, a spus Maria Niţoi.