De ce trag clopotele bani de la buget, Mitică?
Uite, că ne luarăm cu una-alta și uitarăm să vorbim despre clopotul de la Catedrala Mântuirii Neamului. Va fi mare, cel mai mare din lumea asta toată, cică. Mare și frumos. La 25 de tone, va umili până și fostul deținător al recordului, clopotul celebrei catedrale din Koln, care are doar 24.
La ce ne trebuie un clopot așa mare, întrebați? La păcate, normal. Umblă vorba că o singură bătaie a acestui clopot va ierta într-o secundă 1000 de furtișaguri de la bugetul de stat, din România, și va ucide pe loc opt sute de draci.
În weekend, aflam cum românii, neam creștin practicant dar și întreprinzător, mutilează sălcii de prin parcuri (practic fură ramuri de salcie) ca să le redirecționeze ulterior către clienții doritori de izbăvire de Florii. Și s-a furat mult, bănuiesc, că doar în două reportaje (unul la Digi, celălalt la PRO TV) i-am văzut furând din vreo trei parcuri din capitală. Concluzia? Furăm multicel. Și avem nevoie de multe biserici ca să ne spele de toate păcatele astea. Cam de câte, întrebați?
De vreo 20.000! Cam atâtea biserici sunt în România, care și-a câștigat deja titlul de țara în care se construiesc cele mai multe biserici noi. Și asta se întâmplă cu o rată amețitoare: după Revoluție, pentru fiecare școală construită s-au construit și cinci biserici, Doamne ajută! Mai exact, după 1989 s-au construit peste 2000 de biserici, toate plătite, într-un fel sau altul, de noi.
Acum, că mai construim una și-o facem mare, n-o fi foc (al iadului cu atât mai puțin) dacă o și dotăm cu un clopot de neam prost, de jumătate de milion de euro. Acum, ce vreți și voi să pună la ditamai hărăgaia de biserică, un clopoțel de ăla de care poartă pisicile la gât?
Abia aștept să aud cum se anunță ora exactă cu acest clopot minunat. Mă și imaginez curățind cartofi la cinci kilometri distanță, în garsoniera mea din Militari, și tăindu-mi venele, de spaimă, la primul ”dong” care va zgudui geamurile. Sper doar că, dacă tot e să mor omorât de clopotul lui nea Daniel, măcar să ajung din oficiu în Rai. Atâta lucru sper că e stipulat în contractul ăla de vânzare-cumpărare, nu?