De ce se lasă varza afară înainte de a fi pusă la murat!
Mai sunt puține zile până la Sfântul Dumitru, momentul recomandat de toate gospodinele pentru a pune varza la murat. Înainte de a pune varza la butoi trebuie să știți câteva trucuri folositoare pentru ca varza murată să vă iasă aşa cum v-aţi dorit.
Un lucru trebuie să fie foarte clar, nu toată varza de pe piață este bună de murat. În plus, dacă sunteţi un fan al sarmalelor, trebuie să ţineţi cont că nu toată varza se potriveşte acestei destinaţii, aşa că trebuie să aveţi mare grijă ce alegeţi.
O regulă importantă pentru ca varza să nu se înmoaie și să rămână crocantă luni întregi este ca, înainte de a o pune la murat, să fie lăsată afară timp de 10-15 zile, ca să o atingă bruma şi să se frăgezească. Așadar, după ce o cumpărați, este recomandat să o lăsați la frăgezit așa că acum ar fi momentul potrivit să vă alegeți varza pentru murat.
Un aspect foarte important, pe care multă lume îl neglijează, este alegerea verzei pentru murat. Aceasta trebuie să fie varză de toamnă, cu frunza mai fină, mai subţire decât cea de vară. Căpăţânile trebuie să fie îndesate, pline, iar frunzele să fie ferme şi neatacate de boli sau de insecte.
Este bine de ştiut că varza bună pentru sarmale trebuie să aibă frunzele subţiri şi fine, cu nervurile mai mici, căci altfel vă va fi foarte greu să rulaţi umplutura. De asemenea, căpăţâna trebuie să fie complet învelită, frunzele greu de desfăcut fiind o garanţie că marfa este bună.
Un truc important la alegerea verzelor pentru murat ţine de dimensiunea căpăţânilor, care trebuie să aibă cel mult 20 de centimetri în diametru şi nu mai puţin de 15 centimetri.
Cea mai importantă regulă pentru ca varza murată să îți iasă perfect este să o pui în butoaie de stejar. E drept că multe gospodine nu au la îndemână astfel de recipiente și apelează frecvent la butoaie de plastic sau la borcane. De asemenea, ar fi bine ca butoiul să aibă un cep de lemn sau de metal, fixat în el, prevăzut la capătul liber cu un robinet.