Cutremurele mari ar putea fi anunțate cu 2 ore înainte de a se produce

Teama de cutremure este una dintre cele mai mari frici ale omenirii iar dezastrele produse de acestea îi îndreptățesc pe oameni să se teamă. Oamenii de știință vin cu o veste bună în acest sens și susțin că mișcările pământului vor putea fi anunțate, cel puțin cele puternice.

Descoperirea ar fi una spectaculoasă și ar reduce numărul victimelor seismelor la minim. Detectarea semnalelor de dinaintea dezastrelor naturale este cheia pentru predicția acestora și pentru minimizarea pierderilor umane, dar și economice.

Stațiile GPS dezvăluie mișcarea faliilor înainte de producerea seismelor majore, însă semnalul precursor nu este încă pregătit pentru sistemele de alarmă din lumea reală, anunță publicația Science.

Sistemele consacrate de alertare la cutremur oferă, în cel mai fericit caz, doar un minut sau două de preaviz, asta dacă nu cumva deja simți deja că pământul se cutremură sub picioarele tale când sosește alerta.

Zeci de ani de căutare a unui semn de avertizare mai bun, respectiv fluctuații în geochimia apelor subterane, efecte electromagnetice în atmosfera superioară și chiar schimbări în comportamentul animalelor au dat greș. 

Căutarea avertismentelor de cutremur a preocupat mult lumea geofizicienilor, cu multe speranțe puse în conceptul de prezicere a cutremurelor la începutul anilor 1970.

Potențialul de predicție a seismelor a fost pe urmă reevaluat serios când studiile teoretice au arătat că, seismele sunt procese neliniare care sunt foarte sensibile la detalii incredibile de fine ale condițiilor fizice la adâncime.

În ultimii 10 ani, s-a ajuns din ce în ce mai mult la ideea că, seismele mari încep cu o fază aseismică lentă potențial observabilă de alunecare pe falie, asociată cu o microseismitate mărită.

Pe baza datelor geodezice sau seismice, studiile mai arată că există precursori de cutremur și că, astfel, cutremurele ar putea fi anticipate cu minute, zile, săptămâni, luni sau chiar cu ani înainte ca acestea să se producă.

În prezent, oamenii de știință spun că au identificat schimbări aproape imperceptibile de-a lungul zonelor de defect cu până la 2 ore înainte de cutremurele mari, arată un raport publicat în revista Science, citată de playtech.ro.

Chiar dacă sistemele de monitorizare care există acum nu pot încă să capteze acest semnal în timp real, descoperirea făcută indică un viitor în care locuitorii s-ar putea adăposti în locuri sigure înainte de cele mai catastrofale cutremure.

”Este pur și simplu o idee atrăgătoare”, a spus spune Richard Allen, seismolog la Universitatea din California, Berkeley, care nu a fost implicat în lucrare. „Ideea de a putea prezice debutul unui cutremur e mare lucru”. a mai precizat Richard Allen.

Există însă și specialiști sceptici, care se întreabă dacă statisticile stau în picioare. Pentru ei este greu de înțeles de unde poate veni acest interval de timp specific și arbitrar de 2 ore, având în vedere diversitatea comportamentului unui cutremur, a spus  Andrew Barbour, geofizician la US Geological Survey.

Vizualizări: 2,674

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: