Cum se sterilizează corect borcanele pentru murături!

Gospodinele știu că borcanele și capacele de murături trebuie sterilizate înainte de folosire, mai ales că multe dintre acestea nu sunt noi, ci refolosite. Există o metodă simplă de sterilizare, dar eficientă, pe care orice gospodină trebuie să o cunoască.

Metoda cea mai simplă de a steriliza corect borcanele are legătură cu cuptorul de la aragaz. E foarte important să se încălzească cuptorul la 160-170 de grade Celsius iar recipientele trebuie aranjate astfel încât să nu se atingă între ele. 

Se așază pe o tavă încăpătoare care poate fi acoperită și cu hârtie de copt pentru a nu se sparge borcanele și a nu crăpa capacele. Se lasă la căldura cuptorului timp de 20 de minute.

După ce a trecut această perioadă se oprește focul de la cuptor și se lasă borcanele în interior. Sterilizarea corectă a borcanelor și a capacelor are loc și după ce s-a încheiat procesul pentru că se scot din cuptor abia când s-au răcit complet.

O altă variantă care sterilizează corect borcanele este strâns legată de cuptorul cu microunde, unde se lasă aproximativ 1-2 minute. De asemenea, unele gospodine folosesc mașina de spălat vase, pe care o pornesc fără detergent, la temperatura cea mai ridicată.

Sterilizarea corectă a borcanelor se poate face inclusiv prin fierbere. Atât recipientele, cât și capacele se pun într-un vas mare, destul de încăpător, care trebuie să fie confecționat din fontă sau cu fundul foarte gros.

Pe fundul vasului se așterne un prosop curat astfel încât borcanele să nu se spargă la contactul cu vasul de pe foc. Înainte de a le adăuga în apă borcanele trebuie să fie spălate bine, să nu aibă rugină sau alte reziduuri. 

Recipientele nu trebuie să se atingă între ele, motiv pentru care se pot folosi ziare și cartoane pentru a se îndepărta unele de altele. Se lasă la fiert circa 15 minute. În cazul în care apa deja fierbe, borcanele au nevoie doar de 5 minute.

Vizualizări: 202

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: