Cum ar supraviețui un politician în mediul privat
Cred că putem număra pe degetele de la o mână politicienii din Gorj care trăiesc din afaceri private, care să nu se bazeze predominant pe contractele cu statul, sar care lucrează în firme private. Cei mai mulți lucrează în instituții ale statului sau în companii de stat unde promovările se fac prin recomandare de la partid. Când rămân pe dinafară, cei mai mulți dintre ei nu se pot descurca. Stau la ușa partidului zile, săptămâni, luni, ani, până le pică ceva.
Să luăm cazul prefectului Florescu. A fost în tinerețe ziarist sportiv, a fost apoi plătit ca purtător de cuvânt la PSD ani buni, apoi vicepreședinte la Consiliul Județean și acum prefect. Presupunând că s-ar da o lege în care politicienii care nu mai sunt aleși să nu poate fi angajați la stat, cine l-ar angaja pe Ciprian Florescu în mediul privat? Nici măcar Florin Cârciumaru nu cred că ar mai supraviețui astăzi în economia reală, deși a intrat în politică din postura de director la Grimex. După ce ai fost senator al României, mai poți să fii un amărât de director?
Și nu neapărat incompetența îi ține pe politicieni departe de lumea reală. Dar, învățați să câștige mult și degeaba, pur și simplu multora dintre ei li se pare nedemn să-și rupă oasele sau creierii muncind pentru un salariu mediu pe economie. Cumva ei, politicienii, ne tolerează pe noi ăștia care muncim, poate ne și respectă, dar genul ăsta de muncă nu e pentru ei. Cu cât au trăit mai mulți ani din politică, cu atât mai greu le este să revină printre noi. Să luăm exemplul lui Ion Călinoiu, care a fost două decenii șef în Consiliul Județean Gorj. Ce ar fi făcut el dacă nu i-ar fi dat fostul partid un post?
Dar, nu e cazul ca politicieni să își facă griji. Statul e generos și cu cei de la putere, și cu blatiștii din opoziție. Doar dacă faci opoziție reală riști ca politician să nu mai trăiești pe banii statului, dar nu prea sunt cazuri în Gorj. Sunt atât de multe posturi de șef la stat, încât nu rămâne nimeni pe dinafară. Și dacă nu mai sunt posturi, mai înființează altele. Pe banii noștri, ai tuturor.